[FOTO-VIDEO] Cod roșu de inundații. Drum din Caraș-Severin luat de ape
UPDATE:
Articol editat de Alin Datcu, 1 mai 2019, 16:38 / actualizat: 1 mai 2019, 18:12
Circulație îngreunată pe DN 68.
Între localitățile Obreja și Glimboca, județul Caraș-Severin, datorită ploilor torențiale mai scurgerilor de apa, jumătate dintr-o bandă este acoperită cu o peliculă de apă cu grosimea de 5-6 cm, pe o lungime de aprox 50 m. Zona a fost semnalizată, se circulă îngreunat pe 3/4 calea de rulare.
Apa a măturat DJ 571.
Pe DJ 571, între localitățile Ciuchici și Macoviște a fost o viitură, însă acum apa s-a retras. Pompierii militari acționează pentru curățarea drumului și degajarea bucăților de asfalt desprinse din carosabil care prezintă pericol pentru trafic.
Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) revine cu actualizarea situaţiei hidrologice a cursurilor de apă aflate în bazinele Timiș și Bega, ca urmare a emiterii avertizării de cod roșu de inundații, emisă de INHGA, astăzi la ora 13:50.
Aceasta oră se înregistrează următoarele depășiri ale cotelor de pericol:
- pe râul Sașa, afluent al râului Bega, la stația hidrometrică (s.h.) Poieni, unde cota este de 118 cm (CP + 18 cm), tendința este de scădere
- pe râul Bistra, afluent al Timișului, la s.h. Obreja, unde cota este de 251 cm (F III + 21 cm).tendiță staționară
De asemenea se mai înregistrează depășiri ale cotelor de inundație:
- pe râul Nădrag, afluent al râului Timiș, la s.h. Nădrag, unde cota este de 6 cm (CI + 6 cm), tendința este de scădere
- pe râul Feneș, afluent al râului Timiș, la s.h. Feneș, unde cota este de 145 cm (CI + 5 cm) tendință de scădere
- pe râul Sebeș, afluent al râului Timiș, la s.h. Turnu Ruieni, unde cota este de 352 cm (CI + 32cm)
- pe râul Rusca, afluent al râului Bistra, la s.h. Voislova, unde cota este de 240 cm (CI + 40 cm) tendință de scădere
Formațiile din cadrul S.G.A. Caraș-Severin intervin în prezent pe râul Bistra la 3 km amonte localitatea Obreja pentru supraînălțarea digului de pe malul stâng al Bistrei pe o lungime de aproximativ 60 de metri. Au fost poziționați saci cu nisip pe ambele maluri ale pârâului Eruga intravilan Obreja pentru a evita inundarea a 7 locuințe aflate în pericol de inundare. În continuare zona este monitorizată de angajații A.B.A. Banat – SGA Caraș-Severin.
În localitatea Crivina, lucrători ai Formației din cadrul SGA Timiș au încărcat alături de ISU Banat 100 de saci cu nisip pentru protejarea unei case aflată în pericol de inundare.
Se mai înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Timiș cu afluentul Goleț, Bega cu afluenții săi Gladna și Hăuzeasca, Bârzava cu afluentul Valea Mare.
Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă iar formaţiile de lucru, cât şi formaţia de intervenţie, sunt pregătite să intervină în cazul în care situaţia o impune.