[FOTO-VIDEO/AUDIO] Circulaţie reluată între Caransebeș și Herculane, unde o cisternă cu bitum lichid s-a răsturnat
Un accident rutier s-a produs în această dimineață pe DN6 la Slatina Timiș. Un tir cisternă încărcat cu bitum lichid s-a răsturnat în afara părții carosabile cu scurgeri de lichid, fără incendiu.
Articol editat de Mirabela Afronie, 6 iulie 2020, 09:30 / actualizat: 6 iulie 2020, 12:53
Ora 12.00
Serviciul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, prin angajații Formației Caransebeș au fost prezenți la ora 6:50 pe DE 70, la intrarea în comuna Slatina Timiș, pentru a evita scurgerea de bitum spre râul Timiș, dintr-o autocisternă răsturnată în jurul orei 6, dimineața. Au fost executate 2 minibaraje din saci cu nisip și sort cu nisip pe rigola DE 70 pentru izolarea petei poluante și s-a intervenit cu material absorbant peste emulsia de bitum, care e sursa de poluare. În acest moment, scurgerea a fost izolată, acțiunea preventivă fiind un succes. Laboratorul Calitatea Apei din cadrul SGA Caraș-Severin au prelevat probe din râul Timiș, conform regulamentului impus în aceste situații.
Ora 11.00
Circulaţia rutieră a fost reluată pe ambele sensuri pe DN 6, în zona localităţii Slatina Timiş. Autocisterna a fost remorcată şi dusă într-o parcare.
Ora 10.00
Trafic îngreunat pe DN 6, între Caransebeş şi Herculane, după ce o cisternă încărcată cu 25 de tone de bitum lichid s-a răsturnat. La această oră, se circulă pe un singur sens, la intrare în localitatea Slatina Timiş, unde se încearcă ridicarea sa cu ajutorul unei macarale. Șoferul a fost transportat la spital pentru investigații medicale.
Activitatea de remediere a situaţiei este de durată şi se estimează valori mari de trafic, întrucât în zonă nu sunt rute ocolitoare, precizează Poliţia Română.
Ora 09.30
La locul accidentului a sosit o macara, care va ridica cisterna. Riscul este de a se mări fisura cisternei şi de a se scurge cantitatea de bitum pe sol (în afara carosabilului). Circulaţia va fi oprită în acest moment, până când cisterna va fi ridicată. În zonă se vor crea baraje de pământ.
Ora 09.00
Nu exista impact ecologic asupra mediului!
Scurgerea de bitum fierbinte lichid din cisterna răsturnată pe DN6 pe raza comunei Slatina Timiş este atent monitorizată de comisarii Gărzii de Mediu Caraş-Severin. Conform comisarului şef Remus Blujdea, bitumul scurs nu are impact direct asupra mediului pentru că scurgerea este una lentă şi se produce în rigola betonată de pe marginea şoselei.
Remus Blujdea a mai subliniat că, primarul comunei Slatina Timiş, Gheorghe Roma, a pus la dispoziţie o volă, care urmează să colecteze bitumul solidificat din rigolă. După repunerea pe pneuri a ansamblului de vehicule, întreaga zonă va fi curăţată mecanic, a mai subliniat comisarul şef al Gărzii de Mediu Caraş-Severin pentru Radio Reşiţa.
Ora 07.30
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul rutier se desfăşoară alternativ, pe sensul către Orşova al DN6 Caransebeş-Orşova, la kilometrul 435, la intrare în localitatea Slatina-Timiş, judeţul Caraş-Severin, după ce conducătorul unei autoscisterne, încărcată cu 25 de tone de bitum, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. În urma impactului, şoferul este încarcerat, dar conştient şi comunică cu echipajele de la descarcerare. În prezent, se scurge bitum în afara părții carosabile, dar există riscul ca acesta să ajungă şi pe suprafaţa de rulare.
Scurgerea de bitum din cisternă nu poate fi oprită din cauza poziției în care se află cisterna. Situația este evaluată de Garda de Mediu Caraș-Severin și echipajul CBRN care în funcție de evoluția situației vor lua măsurile necesare pentru limitarea efectelor produse de scurgerea de bitum. Din informațiile primite de la SDN Caransebeș spre locul incidentului se deplasează o automacara de la Lugoj pentru a se încerca repunerea pe roți a cisternei.
Ora 06.00
Circulația este oprită în zonă. Un bărbat a fost descarcerat și va fi preluat de echipajul SAJ, este conștient și cooperant. La fața locului s-au deplasat: trei echipaje de pompieri de la Detașamentul de Pompieri Caransebeș cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și un echipaj Smurd de la Detașamentul de Pompieri Reșița, un echipaj CBRN. De asemenea, la locul accidentului se află și o ambulanță SAJ.