[FOTO] Un nou început de săptămână cu teatru radiofonic de la ora 22: „Pisălogii” de Molière şi „Ginerele domnului Poirier” de Émile Augier!
Luni, 15 februarie, de la ora 22:00 la ora 24:00 la Teatru National Radiofonic vom asculta „Pisălogii” de Molière şi „Ginerele domnului Poirier” de Émile Augier.
Articol editat de Radio Resita, 15 februarie 2021, 16:35
Piesa de teatru „Pisălogii” de Molière se bucură de adaptarea radiofonică și regia artistică a lui Paul Stratilat.
În distribuție: Dan Condurache, Rodica Suciu Stroescu, Mihai Mălaimare, Octavian Cotescu, Dem Rădulescu, Marian Hudac, Simona Bondoc, Rodica Tapalagă, Ștefan Mihăilescu Brăila, Constantin Diplan, Corado Negreanu, Florian Pittiș, Eugen Cristea.
Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Timuș Alexandrescu. Regia tehnică: Vasile Manta. Înregistrare din anul 1982.
Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière a fost un scriitor francez de teatru, director și actor, unul dintre maeștrii satirei comice.
Organizator al asociației teatrale „L’Illustre Théâtre”, devenită din 1665 trupa lui Ludovic al XIV-lea, a desfășurat o vastă activitate teatrală. În opera sa dramatică în versuri și proză, a abordat modalități diferite ale comediei, în genere în forme amestecate, epuizând întreaga gamă a mijloacelor comicului. Prin creația sa, a oferit comediei franceze, pornite de la nivelul farsei primitive, al teatrului italian cu măști și comediei de intrigă, valoare autonomă în câteva capodopere prin care a inaugurat comedia de moravuri.
Unul dintre cele mai faimoase momente din viața lui Molière este ultimul, care a devenit proverbial: a murit pe scenă, în timp ce juca Le Malade imaginaire (Bolnavul închipuit). În timp ce vorbea, s-a prăbușit pe scenă și a murit la puține ore după aceasta la casa sa, fără împărtășanie pentru că doi preoți refuzaseră să-l viziteze, iar al treilea a ajuns prea târziu.
Se spune că purta culoarea galbenă, iar din acest motiv există o superstiție cum că galbenul aduce nenoroc actorilor.
Ca actor, nu i-a fost permis din prisma legilor vremii a fi îngropat într-un cimitir obișnuit, pe tărâm sfânt. Soția sa Armande a fost cea care i-a cerut regelui Ludovic al XIV-lea să-i permită funeralii „normale“ pe timp de noapte.
În 1792, rămășițele sale au fost aduse la muzeul monumentelor franceze și în 1817 transferate la Cimitirul Le Père Lachaise , Paris, în apropiere de cele ale lui La Fontaine.
De la ora 23:00 vom asculta „Ginerele domnului Poirier” de Émile Augier. Regia artistică: Dan Puican.
În distribuţie: Octavian Cotescu, Ion Caramitru, Virgil Ogăşanu, Mariana Mihuţ, Matei Alexandru, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Dumitru Furdui, Victor Ştrengaru, Ileana Şerban.
Regia de studio: Rodica Leu. Regia muzicală: Nicolae Neagoe. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic.
Înregistrare din anul 1978
Guillaume Victor Émile Augier a fost un dramaturg și poet francez, cunoscut mai ales pentru scrierile satirice la adresa burgheziei.
Audiţie plăcută!
Anca Bica Bălălău