Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] ”Temperatură ridicată” la Festivalul Răchiei

O misiune dificilă a avut juriul festivalului, care a trebuit să treacă pe la fiecare stand şi să deguste din produsele tradiţionale… lichide şi solide, pentru a stabili câştigătorii festivalului! În cele din urmă, toţi sunt câştigători, prin atmosfera creată şi prin faptul că au demonstrat că produsele obţinute în gospodărie sunt încă la mare căutare, chiar dacă de cele mai multe ori pot fi întţlnite doar la astfel de evenimente!

„Am venit cu toate produsele care se află la noi în zonă, începând de la răchia de prună, răchie de cireşe, răchie de pere, pălincă de prună, sirop de zmeură, sirop de soc şi, bineînţeleş afinată din fructe de pădure! Îngheţul din primăvară afectează un pic preţul, pentru că producţia e mai slăbuţă, dar mergem pe stocurile vechi şi sperăm să facem faţă!”, ne spune un producător din Cornereva.

„Răchia se asortează cu cârnaţii şi am venit cu produse din propria gospodărie, avem cârnaţi de porc, avem caltaboşi, avem cârnaţi de capră, brânză de capră făcută cu ardei, cu mărar, simplă… Sperăm să vină cât mai mulţi cumpărători, ca să cumpere într-adevăr produse care sunt de bună calitate, care se satisfac când mănânci, simţi că ai mâncat un produs sănătoş aşa, ca la ţară, ca la mama acasă!”, ne-a declarat un producător din Soceni.

Răchia cu bureţii merg foarte bine mână în mână! Avem sortimente de ciuperci pleurotuş gălbiori, avem mai multe sortimente şi mai multe preparate din ciuperci şi avem şi produse fără ciuperci : dulceţuri, zacuscă, mai multe murături, băuturi… Răchie de ciuperci nu, poate pe viitor!, zâmbeşte un cultivator de ciuperci din Fârliug.

„Promovăm în continuare smochina şi produsele din acest frucţ rachiu de smochine, dulceaţă, gem de smochine… De dulceţuri şi legume se ocupă soţia, de răchie – din păcate, eu!”, ne spune un cultivator de smochine din Pojejena.

În principiu, în fabrica noastră producem 13 tipuri de băuturi alcoolice, ţuică şi lichioruri şi aici prezentăm ţuică de gutui, de caise şi ţuică de prune, iar în premieră avem un produs nou – lichior de zmeură!”, ne-a declarat Saţa Brankovici – tehnolog şi co-patron al fabricii de alcool din Serbia prezentă la festival.

„Răchia e foarte bună! Extraordinar de bună, nici nu mă gândeam că e aşa de bună! Noi la Mehedinţi facem răchia puţin mai slăbuţă! Am gustat la alt stand brânză şi mălai, iar mălaiul e nemaipomenit!”, ne mărturiseşte unul dintre degustători.

Am prezentat melci anul trecuţ tot aşa buni sunt şi în acest an, nu le-am pus atâta sare, dar sunt perfecţi! Sunt foarte greu de preparaţ multă muncă la adunaţ după aceea trebuie fierţi foarte mult cu apă fiartă cu sare, spălaţi mulţ curăţaţi, puşi la frigider şi când vrei să şi prepari, îi prăjeşti în ulei şi făină de mălai!”, ne precizează o expertă în pregătirea melcilor din Gârnic.

[FOTO] ”Temperatură ridicată” la Festivalul Răchiei

Articol editat de Valentina Adam, 30 septembrie 2017, 15:47

Producători din toate zonele judeţului Caraş-Severin, dar şi localnici şi turişti prezenţi în aceste zile în staţiune au creat o atmosferă încinsă la standurile expoziţionale, care nu au dus lipsă de degustători, dar şi cumpărători!

Standurile au ocupat cea mai mare parte a aleilor Parcului Central al staţiunii de pe Valea Cernei, vedeta zilei fiind, desigur, răchia obţinută din tot felul de fructe, dar nu au lispit nici accesoriile culinare pentru îngurgitarea răchiei, de la brânză, clisă, cârnaţi, costiţă, pastramă, până la pâine în ţăsţ mălai, ciuperci şi deja cunoscuţii melci de Gârnic, care au început să atragă atenţia… alimentară a participanţilor la festival!

O prezenţă apreciată a avut şi în acest an standul Primăriei oraşului Veliko Gradişte din Serbia – oraş înfrăţit cu Băile Herculane -, care a adus pe Valea Cernei cunoscuta răchie sârbească! Vremea şi-a adus şi ea aportul la reuşita acestei ediţii a festivalului, iar după o dimineaţă destul de rece, soarele şi-a făcut simţită prezenţa deasupra Centrului istoric al stațiunii, ridicând astfel numărul gradelor… din sticle şi pahare!

O misiune dificilă a avut juriul festivalului, care a trebuit să treacă pe la fiecare stand şi să deguste din produsele tradiţionale… lichide şi solide, pentru a stabili câştigătorii festivalului! În cele din urmă, toţi sunt câştigători, prin atmosfera creată şi prin faptul că au demonstrat că produsele obţinute în gospodărie sunt încă la mare căutare, chiar dacă de cele mai multe ori pot fi întţlnite doar la astfel de evenimente!

„Am venit cu toate produsele care se află la noi în zonă, începând de la răchia de prună, răchie de cireşe, răchie de pere, pălincă de prună, sirop de zmeură, sirop de soc şi, bineînţeleş afinată din fructe de pădure! Îngheţul din primăvară afectează un pic preţul, pentru că producţia e mai slăbuţă, dar mergem pe stocurile vechi şi sperăm să facem faţă!”, ne spune un producător din Cornereva.

„Răchia se asortează cu cârnaţii şi am venit cu produse din propria gospodărie, avem cârnaţi de porc, avem caltaboşi, avem cârnaţi de capră, brânză de capră făcută cu ardei, cu mărar, simplă… Sperăm să vină cât mai mulţi cumpărători, ca să cumpere într-adevăr produse care sunt de bună calitate, care se satisfac când mănânci, simţi că ai mâncat un produs sănătoş aşa, ca la ţară, ca la mama acasă!”, ne-a declarat un producător din Soceni.

Răchia cu bureţii merg foarte bine mână în mână! Avem sortimente de ciuperci pleurotuş gălbiori, avem mai multe sortimente şi mai multe preparate din ciuperci şi avem şi produse fără ciuperci : dulceţuri, zacuscă, mai multe murături, băuturi… Răchie de ciuperci nu, poate pe viitor!, zâmbeşte un cultivator de ciuperci din Fârliug.

„Promovăm în continuare smochina şi produsele din acest frucţ rachiu de smochine, dulceaţă, gem de smochine… De dulceţuri şi legume se ocupă soţia, de răchie – din păcate, eu!”, ne spune un cultivator de smochine din Pojejena.

În principiu, în fabrica noastră producem 13 tipuri de băuturi alcoolice, ţuică şi lichioruri şi aici prezentăm ţuică de gutui, de caise şi ţuică de prune, iar în premieră avem un produs nou – lichior de zmeură!”, ne-a declarat Saţa Brankovici – tehnolog şi co-patron al fabricii de alcool din Serbia prezentă la festival.

„Răchia e foarte bună! Extraordinar de bună, nici nu mă gândeam că e aşa de bună! Noi la Mehedinţi facem răchia puţin mai slăbuţă! Am gustat la alt stand brânză şi mălai, iar mălaiul e nemaipomenit!”, ne mărturiseşte unul dintre degustători.

Am prezentat melci anul trecuţ tot aşa buni sunt şi în acest an, nu le-am pus atâta sare, dar sunt perfecţi! Sunt foarte greu de preparaţ multă muncă la adunaţ după aceea trebuie fierţi foarte mult cu apă fiartă cu sare, spălaţi mulţ curăţaţi, puşi la frigider şi când vrei să şi prepari, îi prăjeşti în ulei şi făină de mălai!”, ne precizează o expertă în pregătirea melcilor din Gârnic.

„Este o ediţie foarte frumoasă, foarte bine organizată şi felicit Consiliul Judeţean şi Primăria oraşului Băile Herculane pentru organizare, un lucru frumos! Am văzut producători din toate zonele judeţului Caraş-Severin şi asta mă bucură, chiar din afară şi putem spune că ne îndreptăm uşor spre un festival internaţional, pentru că au venit şi producători din Serbia! Trebuie să facem tot ce ne stă în putere ca să promovăm judeţul Caraş-Severin şi Herculanele, care este bijuteria judeţului! Toate zonele sunt aici şi asta mă bucură şi îmi dă speranţa că acest festival se va dezvolta şi va promova tot mai mult judeţul Caraş-Severin şi oraşul Băile Herculane!”, ne-a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin – Matei Lupu.

„Mă bucur că şi în acest an au fost foarte mulţi participanţi, reprezentând tzoate zonele judeţului Caraş-Severin.Sunt producători de răchie şi ai bucatelor tradiţionale din Banatul nostru şi vreau să apreciez faptul că în acest an numărul participanţilor a fost mai mare faţă de anul trecut şi sper ca numărul participanţilor să crească! Îmi doresc ca şi următoarea ediţie să fie tot la Herculane, din mai multe puncte de vedere şi un argument pentru Herculane este dat de faptul că producătorii cei mai mulţi prezenţi astăzi la Herculane sunt din Cornereva şi le mulţumesc şi apreciez că an de an producătorii din Cornereva sunt prezenţi la acest festival şi acest lucru constituie un bun argument pentru noi ca să alegem tot staţiunea Băile Herculane pentru următoarea ediţie a Festivalului Răchiei şi Bucatelor Tradiţionale din Banat!”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin – Silviu Hurduzeu.

Paul Sever Smadu

Etichete:
Noutăți în transportul public din Reşiţa: Punct de lucru cu program extins şi staţie de aşteptare, deschise la Muncitoresc
Actualitate luni, 24 februarie 2025, 15:03

Noutăți în transportul public din Reşiţa: Punct de lucru cu program extins şi staţie de aşteptare, deschise la Muncitoresc

Locuitorii din cartierul Muncitoresc beneficiază acum de servicii mai accesibile şi eficiente în transportul public local, odată cu deschiderea...

Noutăți în transportul public din Reşiţa: Punct de lucru cu program extins şi staţie de aşteptare, deschise la Muncitoresc
Beneficiarii de ajutor social din Reșița, ajutați să revină pe piața muncii
Actualitate luni, 24 februarie 2025, 13:56

Beneficiarii de ajutor social din Reșița, ajutați să revină pe piața muncii

Direcția de Asistență Socială Reșița face demersuri pentru reintegrarea beneficiarilor de ajutor social pe piața muncii. Se mediază găsirea...

Beneficiarii de ajutor social din Reșița, ajutați să revină pe piața muncii
Direcția de Asistență Socială Timișoara, nominalizată la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială 2025
Actualitate luni, 24 februarie 2025, 12:37

Direcția de Asistență Socială Timișoara, nominalizată la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială 2025

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a fost nominalizată la cea de-a XI-a ediție a Galei Naționale a Excelenței în...

Direcția de Asistență Socială Timișoara, nominalizată la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială 2025
Se fac pași pentru dezvoltarea metropolitană din jurul Lugojului
Actualitate luni, 24 februarie 2025, 10:41

Se fac pași pentru dezvoltarea metropolitană din jurul Lugojului

În Timiș s-au pus bazele unei structuri adminstrative care să ducă la dezvoltarea metropolitană din jurul Lugojului. Primarul Călin Dobra s-a...

Se fac pași pentru dezvoltarea metropolitană din jurul Lugojului
Actualitate luni, 24 februarie 2025, 10:15

Bărbat decedat și schiori blocați pe telescaun în Banatul Montan   

Intervenții Salvamont pe Semenic și Muntele Mic în weekend: un turist decedat, o fetiță rănită grav și schiori blocați pe telescaun.Echipele...

Bărbat decedat și schiori blocați pe telescaun în Banatul Montan   
Actualitate luni, 24 februarie 2025, 10:12

Parcare multietajată lângă Spitalul de Copii Timișoara: Cinci oferte depuse la licitație

Primăria Timișoara a primit cinci oferte pentru proiectarea și construcția parcării multietajate din zona Spitalului Louis Țurcanu. Noua...

Parcare multietajată lângă Spitalul de Copii Timișoara: Cinci oferte depuse la licitație
Actualitate duminică, 23 februarie 2025, 11:54

Noul drum care leagă cartierul Govândari de centrul Reșiței, aproape de finalizare

Noul drum care leagă cartierul Govândari de centrul municipiului Reșița, prin cartierul Mociur, este aproape finalizat. Potrivit primarului Ioan...

Noul drum care leagă cartierul Govândari de centrul Reșiței, aproape de finalizare
Actualitate duminică, 23 februarie 2025, 11:50

Cărășeni, depistați după ce ar fi furat combustibil din utilaje folosite la deszăpezire

3 bărbați cu vârste cuprinse între 31 și 53 de ani, din municipiul Caransebeș și comuna Zăvoi, au fost depistați de polițiști de la...

Cărășeni, depistați după ce ar fi furat combustibil din utilaje folosite la deszăpezire