[FOTO] Smaranda Vultur a pus între coperțile unei cărți poveștile de viață ale etniei germane din Banat, sub denumirea „Germanii din Banat și povestirile lor”
Miercuri 13 iunie, de la ora 17, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din municipiu a avut loc un eveniment cu o profundă încărcătură emoțională pentru etnia germană din județ, dar și pentru scriitoarea Smaranda Vultur, care a pus între coperțile unei cărți poveștile de viață ale etniei germane din Banat, sub denumirea „Germanii din Banat și povestirile lor”.
Articol editat de Radio Resita, 13 iunie 2018, 16:48
Sunt trei secole de când primii germani au fost colonizați în Banat, prezența lor jucând un rol important în regiune atât din punct de vedere economic, cât și politic și cultural. Volumul coordonat de Smaranda Vultur reunește interviuri autobiografice și studii antropologice despre minoritatea germanașdin Banat, ce creionează imaginea de ieri și de azi a unei etnii, precum și repere importante ale istoriei sale sociale. Prin interviurile de tip „povestea vieții” sunt prezentate destine individuale, obiceiuri, tradiții, locurile rămase în memoria etnicilor germani, precum și odiseea celor deportați în fosta URSS în anul 1945 și în Bărăgan în 1951.
Este o carte mărturie, o carte al cărei mesaj susține atât neuitarea acelor timpuri de tristă amintire, dar și mesajul spre a nu mai repeta astfel de greșeli ce distrug vieți, destine ale oamenilor nevinovați.
Nimic nu este ficțiune, ci povești adevărate ale unor oameni supuși unor atrocități ce i-au marcat pe viață.
Smaranda Vultur s-a născut pe 17 martie 1950, în Timișoara și este o scriitoare contemporană de succes, absolventă a Facultății de Filologie din cadrul Universității din Bucureșt, promoția 1973 și a cursului de doctorat ăn Filologie în 1895.
Smaranda Vultur a fost de-a lungul anilor lector de limba și literatura româna la Sorbona, celebra universitate din Paris, dar și la Universitatea Jagellona din Cracovia.
Din volumele publicate putem enumera: “Infinitul marunt. De la configurația intertextuală la poetica operei”, “Istorie trăită, istorie povestită. Deportarea în Bărăgan”, “Lumi în destine. Memoria generațiilor de început de secol din Banat”, coordonator si coautor al volumului realizat împreună cu Grupul de Antropologie Culturală și Istorie Orală „A Treia Europă”, “Germanii din Banat prin povestirile lor”, “Memoria Salvată. Evreii din Banat, ieri și azi”.
În anul 1992, Smaranda Vultur a primit premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut în eseu, critica și teorie literară pentru volumul „Infinitul mărunt”.
Evenimentul din această seară s-a desfășurat la inițiativa omului de cultură Erwin Josef Țigla și cu sprijinul Bibliotecii Paul Iorgovici din județ, al Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița.
Mulțumim doamnei profesor de limba și literatură română, Adela Schlinder, pentru colaborarea în promovarea acestui eveniment de o înaltă semnificație culturală și umană.
Anca Bica Bălălău