[FOTO] Sfântul Ilie, cinstit de pelerinii din Banat la schitul de pe muntele Semenic
Zeci de pelerini au participat astăzi la hramul a două mănăstiri din Episcopia Caransebeşului la Bocşa-Vasiova şi la schitul de pe muntele Semenic. În Episcopia Caransebeşului, trei mănăstiri şi 13 biserici au ca ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, omul lui Dumnezeu, cinstit şi preţuit şi după trei milenii de la activitatea sa profetică, datorită credinţei sale puternice.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 iulie 2020, 12:50
În apropierea Schitului „Sfântul Ilie” de pe muntele Semenic se află şi „Scăldătoarea Vulturilor” lângă crucea amplasată pe locul unde a fost vechiul altar al schitului, ars în 1935. Tradiţia populară spune că, în apropierea piscului Pietrei Nedeii, de veacuri se săvârşea ritualul unor credinţe necunoscute. Aşa se explică pelerinajul la „Scăldătoarea Vulturului” în ziua prăznuirii Sfântului Ilie, care pe parcursul anilor s-a dovedit a vindeca boli trupeşti. Frumuseţea naturală a locului a determinat credincioşii să construiască între anii 1945 şi 1946 o biserică din lemn, iniţiativa construirii schitului aparţinând inginerului Alexandru Papp şi mai multor credincioşi din Reşiţa şi alte părţi. În ziua de 6 august 1946 biserica a fost sfinţită de episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului.
Şi rangerii Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului sunt în misiune de Sfântul Ilie. Conform directorului ariei protejate cărăşene, Nicolae Ilie Ifca, agenţii de pază sunt la datorie, pe platoul Semenic, informând pelerinii şi turiştii asupra monumentelor naturii care se regăsesc pe suprafaţa ariei protejate, dar şi în ceea ce priveşte comportamentul pe care ar trebui să-l aibă atunci când se află pe raza acesteia. Nicolae Ilie Ifca a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, rangerii monitorizează deplasarea pelerinilor atât la schitul Sf. Ilie din staţiunea montană, cât şi la crucea de la „Scăldătoarea Vulturilor”.
Foto: Nicolae Ilie Ifca