[FOTO] Salvarea miraculoasă a unei berze după lupta pentru cuib
Lupte pentru cuib au loc frecvent primăvara, atunci când una sau mai multe berze încearcă să alunge perechea „titulară” şi să-i ocupe cuibul.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 aprilie 2022, 12:00 / actualizat: 26 aprilie 2022, 18:23
Berzele se întorc la locurile lor de cuibărit pe la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie. De obicei, masculul soseşte primul, care ocupă imediat cuibul şi începe activitatea de renovare a acestuia. În această perioadă au loc frecvent lupte, deoarece şi alţi masculi încearcă să îl ocupe. Prima femelă care soseşte la cuib este în general acceptată şi are loc imediat împerecherea. Aceeaşi pereche poate cuibări împreună mai mult decât un sezon, partenerii fiind atraşi probabil mai mult de acelaşi cuib, decât unul de celălalt.
De Sfânta sărbătoare a Paştilor, câşiva oameni de bine dintr-o localitate cărăşeană au găsit o barză accidentată la baza unuia din cuiburile de pe stâlpii de iluminat public. Fără a sta prea mult pe gânduri, au luat-o şi au transportat-o la un cabinet de medicină veterinară. Aici a fost examinată, iar conform preşedintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Caraş-Severin, Alin Deteşan, starea ei este stabilă, dar trebuie ţinută sub observaţie pentru câteva zile din cauza rănilor de pe spate, rezultate în urma luptei pentru cuib.
Barza albă este singura pasăre de talie mare din ornitofauna ţării care s-a apropiat de om şi îşi construieşte cuibul în vecinătatea sa. Încă de pe vremea romanilor era socotită pasăre sfântă, considerată la fel şi astăzi în multe zone. Multe credinţe populare se leagă de această pasăre: aduce primăvara, aduce noroc casei unde îşi face cuibul şi o fereşte de foc şi fulger, poate prevesti belşugul, norocul, starea sănătăţii etc.
Sursa foto: facebook Alin Detesan