[FOTO – AUDIO] Regal de poezie pentru iubitorii de frumos. A căzut cortina peste Festivalul Internaţional „Porţile Poeziei”
Articol editat de Radio Resita, 29 mai 2016, 23:50 / actualizat: 30 mai 2016, 12:24
S-a recitat în forţă joi seara la Palatul Cultural din Reşiţa, pe scenă evoluând atât poeţii din străinătate, cât şi cei din oraşul de pe Bârzava, oaspeţii fiind aşteptaţi cu momente artistice şi folclorice pregătite de elevi, care ne îndreptăţesc să sperăm că tradiţia ansamblurilor care au făcut fala Banatului în lume va fi dusă mai departe. Vineri „Călătoria în timp” cu trenul pe cea mai veche cale ferată din România, pe ruta Oraviţa – Anina a fost şi anul acesta un reper şi un simbol al festivalului, invitaţii care au participat pentru prima oară la festival luând cu ei în bagaje amintiri, peisaje, locuri şi oameni ce se vor regăsi, cu siguranţă, în creaţiile lor, cu atât mai mult cu cât primirea făcută în gară de oficialităţile oraşului Anina, cu fanfara mică de copii şi cea mare, cu pâine şi sare în costume naţionale, au emoţionat până la lacrimi. Aflat pentru prima dată la festival, Gale Burns din Anglia a declarat:
Şi Marina Mijakovska din Macedonia a fost impresionată de ţara noastră:
Deja pentru a doua oară la „Porţile Poeziei”, Krazimir Bacicov din Bulgaria a apreciat eforturile organizatorilor de a nu le închide din cauza dificultăţilor financiare:
Majoritatea participanţilor au declarat, de altfel, că nicăieri în Europa, la toate marile festivaluri la care au participat, nu au fost întâmpinaţi cu atâta ospitalitate şi căldură din partea gazdelor.
La Oraviţa, elevii Liceului Teoretic „General Dragalina” au pregătit o piesă de teatru în limba engleză şi au recitat în mai multe limbi străine din cei mai mari autori ai literaturii clasice europene, iar seara, în curtea Bisericii Ortodoxe din localitate, copiii de la Centrul de Tineret „Sf.Ecaterina” din localitate au susţinut un program de „Ziua Copilului”.
Aceiaşi copii au fost însă prezenţi şi sâmbătă, la Mănăstirea Călugăra, împreună cu un grup de copii de la Centrul de tineret Moniom, cu alte momente artistice emoţionante. Poeţii din stărinătate au recitat şi în sfântul lăcaş sub aura harului şi a sfintei binecuvântări. Din păcate, nu au ajuns toţi invitaţii din străinătate, cei veniţi, totuşi, meritau să fie onoraţi şi de prezenţa poeţilor locali, absenţi, cu o singură excepţie, de curtoazie, de la toate întâlnirile de poezie din Oraviţa, nu şi în Caietul festivalului, unde au fost publicaţi fără excepţie şi aceşti autori, într-un fel sau altul, gazde. (Alexandra Gorghiu)