[FOTO] Regal de folclor multietnic la Caraşova: Mica Europă şi-a demonstrat încă odată valorile
Croați, germani, maghiari, eleni, slovaci, cehi, dar şi români s-au întâlnit și au arătat încă odată ţării şi lumii că în Banatul de Munte există o diversitate multiculturală respectată și o prietenie ce datează de secole între etniile conlocuitoare.
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 5 mai 2018, 23:00 / actualizat: 7 mai 2018, 12:56
Croați, germani, maghiari, eleni, slovaci, cehi, dar şi români s-au întâlnit și au arătat încă odată ţării şi lumii că în Banatul de Munte există o diversitate multiculturală respectată și o prietenie ce datează de secole între etniile conlocuitoare.
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu:
Unitatea în diversitate este secretul dăinuirii peste veacuri a perenităţii etniilor în mica Europă a Banatului de Munte, spune printre altele şi Petru Bogdan, primarul comunei Caraşova:
Evenimentul are o greutate şi o importanţă aparte pentru că păstrarea tradiţiilor şi a identităţii naţionale sunt valori incontestabile ale unui popor, iar prezenţa presei locale în promovarea acestora este primordială, a subliniat pentru Radio Reşiţa Vasile Răescu – expert superior în cadrul Departamentului pentru relaţii interetnice de la nivelul Guvernului României:
Oficialitățile prezente la această manifestare au fost: prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, primarul comunei Caraşova Petru Bogdan, preşedintele Uniunii Croaților din România Slobodan Ghera, Vasile Răescu – expert superior în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României şi preşedintele congresului mondial al croaţilor din întreaga lume, Vinko Sablio alături de alţi deputaţi ai minorităţilor din România.
Vinko Sablio a declarat pentru Radio Reşiţa că „acest festival are misiunea de a duce mai departe obiceiurile și tradițiile din această zonă multiculturală a micii Europa, Banatul de Munte. Dumnezeu nu a făcut economie la nimic, dar eu cred că pe aceste meleaguri a fost chiar foarte darnic, iar poporul care tărieşte aici merită totul din plin”.
Evenimentul care a avut loc de la ora 18.00, a întrunit alături 13 formaţii din România şi 6 de peste hotare (n.r. Austria, Bosnia-Hertegovina şi Croaţia) şi a cuprins prezentarea de dansuri şi obiceiuri de către ansamblurile folclorice prezente.
La manifestarea organizată de Uniunea Croaților din România au fost prezente formaţiile şi ansamblurile: “Karaševska Zora”, Uniunea Croaţilor din România, “KUD Metković” din Croaţia, “Junii Gugulani” din Caransebeş, “HKUD Vilim Cecelja”, Salzburg/ Austria, “KŠD Rakitno”, Bosnia şi Herţegovina, “Teregovana” din Teregova, “Datina Cărăşană” din Reşiţa, “Kymata”, Uniunea Elenă din România din judeţul Prahova, “Enzian” al Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa, “Bokréta” al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, filiala Timiş, “Fijalocka”, Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România din Butin, Formaţia “Trio Hrin”, Uniunea Ucrainienilor din România, filiala Timiş, “KŠD Rakitno” din Bosnia şi Herţegovina, “Bârzava” din Reşiţa, “Hara”, Uniunea Elenă din România, jud. Prahova, “KUD Metković”, Croaţia şi solistul vocal Ramona Miheţ din Recaş.