[FOTO] Radu Călin Cristea,om de cultură, a plecat în veşnicie la vârsta de 65 de ani!
Din păcate, încă un om de cultură, critic literar, scriitor, eseist, jurnalist român și membru al CNA, Radu Călin Cristea a plecat în veşnicie la vârsta de 65 de ani.
Articol editat de Radio Resita, 17 octombrie 2020, 19:17 / actualizat: 17 octombrie 2020, 20:58
Radu Călin Cristea s-a născut în anul 1955, comuna Ineu, regiunea Arad.
A urmat cursurile liceului din Chișineu-Criș, în județul Arad. În 1978 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București.
A debutat în anul 1973 în revista „Orizont” din Timișoara, iar editorial cu volumul de eseuri „Emil Botta-despre frontierele inocenței”, la Editura Albatros, în 1984.
A fost colaborator si redactor la programul „Actualitatea Românească” la Radio Europa Liberă, în perioada 1990 – 2002. A fost director al Muzeului Literaturii Române din București.
În vara anului 2012 a fost director general interimar al TVR. Apoi a rămas în TVR, ca șef al Departamentului „Literatură. Arte”.
Începând din 1990, a fost membru al Uniunii Scriitorilor și membru al secției de critică și istorie literară a Asociației de București a Uniunii Scriitorilor.
Din anul 2013, Radu Călin Cristea era membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).
Una dintre cele mai cunoscute cărţi ale sale este „Împăratul cu şapcă”, despre regimul Traian Băsescu şi elitele sale.
„ Am vrut să-l felicit pe dl Radu Călin Cristea pentru această carte extraordinară. Este pentru prima dată cînd despre un fenomen românesc postebelic, postcomunist, începe să se spună adevărul. A făcut o operă de documentare, de interpretare și de ordonare a acestor documente într-un domeniu foarte special. Nimeni n-a avut curajul ca trei decenii să spună ce s-a întîmplat cu intelighenția românească. Am citit această carte care spune adevărul. În acest moment, într-adevăr, România este într-o criză morală uriașă. S-a întîmplat după ’90 ceva inimaginabil pentru țara românească : românii au început un război cu ei înșiși și despre asta scrie dl Radu Călin Cristea, cu documente, cu lucruri senzaționale pe care nici nu le știam. N-am știut multe, a mers în arhive, a urmărit și a scris despre aceste lucruri, bravo, este formidabil, îl felicit din toată inima ! Cred că este începutul. Va trebui să începem să spunem adevărul. Nu ne vom lecui de nimic, nici prin diplomație, dacă nu se spun adevăruri integral, asta este și ideea mea”, îl descria Academicianul Eugen Simion, fost Președinte al Academiei Române.
”…De multe ori, profilul jurnalistic al dlui Cristea s-a așezat în aspru contrast cu indiferența, superficialitatea, cinismul, egoismul și lipsa de măsură a multor reprezentanți zgomotoși ai societății civile. Exemplul lor ar fi fost complet devastator în societatea noastră fragilă, dacă nu ar fi fost ziariști, ori intelectuali pur și simplu, asemenea lui. Radu Călin Cristea combină talentul literar cu erudiția, modestia cu măsura, afecțiunea pentru cititor cu respectul față de semeni. El critică uneori aspru, dar niciodată nu înfige cuțitul în conștiința celorlalți. Nu-i place să lovească, nici să strige, dar rămîne ferm împotriva devierilor de la principiile și regulile nescrise ale democrației. Are un discernămînt care îl recomandă pentru a veghea la bunul mers al instituțiilor. Dar nu pregetă să se retragă din poziții influente, dacă vede că este chemat să facă lucruri ce ar putea răni pe colegii săi (…) Radu Călin Cristea este un nume valoros al jurnalismului românesc de început de mileniu. Vasta sa experiență, în Europa și în țară, calitatea muncii sale de presă și, mai ales, echilibrul și profunzimea contribuției sale la viața publică sunt remarcabile”, mărturiseşte ASR Principele RADU AL ROMÂNIEI, conform CNA.
„Sunt tot mai puține vocile morale, ascuțite, demne și înțelepte ale lumii culturale. De astăzi, suntem mai săraci. Radu Călin Cristea nu mai este printre noi. Vocea „Actualității Românești”, emisiunea cu cel mai mare rating din portofoliul Europei Libere, s-a stins. A fost și rămâne un prieten senior formidabil. Un interlocutor lucid. Un spirit critic. O conștiință fidelă valorilor democrației, libertății și rațiunii publice. Ne-au unit dragostea pentru literatură și pasiunea pentru fotbal. Pe cea dintâi am pus-o în slujba celei din urmă: discutam, ca doi microbiști înflăcărați, despre putere, perseverență și ingeniozitate, ceva ce lumea balonului rotund și arena politică împărtășesc, fiecare în felul său. O să îmi lipsească, pentru că odată cu el am pierdut unele dintre cele mai ludice dialoguri pe care le-am purtat în anii maturității mele. A înțeles stânga ca forță socială și a avut curajul – acel curaj de o virtuozitate rar întâlnită – de a scrie și rosti cele mai inconfortabile adevăruri despre cealaltă aripă a spectrului politic. Dumnezeu să îl odihnească în pace„, a scris pe pagina sa de socializare,îndurerat de vestea morţii lui Radu Călin Cristea, fostul ministru al culturii, Ionuţ Vulpescu.
A primit de-a lungul vieţii Diploma de Excelență acordată de Clubul Aristocratic Rapid , în anul 2016 şi Crucea Casei Regale a României în 2012.
Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanţe familiei!
Anca Bica Bălălău
Sursa foto: Radio România Cultural