[AUDIO-FOTO] Proteste la Reşiţa. Zeci de salariaţi disperaţi că nu şi-au mai primit de luni bune banii
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 decembrie 2015, 15:00 / actualizat: 9 decembrie 2015, 17:12
80 de muncitori de la halta de zgură din municipiul Reşiţa protestează pentru că nu şi-au primit drepturile salariale din luna octombrie şi au fost anunţaţi de patroni că vor fi disponibilizaţi la sfârşitul acestei luni, din lipsă de activitate. Din informaţiile obţinute pe surse, o companie bulgară a concesionat, de mai mulţi ani de la TMK, terenurile de pe dealul cu zgură de pe Valea Ţerovei din municipiul de pe Bârzava şi o sortează prin exploatarea straturilor de piatră, nisip şi minereu, sedimentate de zeci de ani.
Muncitorii spun că au tot fost duşi, de azi pe mâine, cu vorba de patronii bulgari, ba mai mult, au fost şi ameninţaţi cu desfacerea contractelor de muncă, atunci când şi-au solicitat drepturile băneşti şi au refuzat să meargă la muncă fără să fie renumeraţi. De la reprezentantul muncitorilor, Daniel Siel, am aflat că toţi cei 80 de angajaţi nu sunt constituiţi în vreo formă sindicală şi nu are cine să le reprezinte drepturile. În plus, aceştia au ajuns la capătul răbdării, căci mai mult de jumătate din ei nu sunt din Reşiţa. Aceştia sunt nevoiţi zilnic să facă naveta de la Anina, Bozovici şi Caraşova şi au ajuns în situaţia să se împrumute de la rude şi vecini să-şi acopere doar cheltuielile cu deplasarea.
Reprezentanţii muncitorilor – angajaţi cu forme legale, au înaintat astăzi o adresă subprefectului judeţului informându-l asupra situaţiei, şi totodată s-au adresat şi Inspectoratului Teritorial pentru Protecţia Muncii Caraş-Severin, care au promis că vor demara, începând de joi, o acţiune de verificare şi control a firmei operabile pe Valea Ţerovei.
Eugenia Mihăescu – şeful ITM Caraş-Severin, spune că firma în cauză este în insolvenţă şi a depus la sediul inspectoratului un proiect de concediere colectivă, iar salariaţii o sesizare. Inspectorii de muncă urmează acum să declanşeze o acţiune de control la nivelul societăţii şi să analizeze exact situaţia şi motivele care au determinat concedierea. „Din informaţiile pe care le deţin, în privinţa salariilor restante, societatea este în pragul declanşării de insolvenţă, iar drepturile salariale vor fi înscrise la masa credală. Acest lucru înseamnă să-şi recupereze banii în momentul în care vor fi vândute activele firmei. Dar mai există posibilitatea ca administratorul judiciar sau lichidatorul să acceseze un fond de garantare, gestionat de Agenţia judeţeană de ocupare şi formare profesională”, a subliniat şeful ITM Caraş-Severin.
(Hardy Cvoica)