[FOTO-AUDIO] Acuzaţii grave la Spitalul din Reşiţa. Teste de gripă cumpărate din banii medicilor
Protest spontan la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. Angajaţii au baricadat uşa directorului.
Articol editat de Casandra Silitra, 13 martie 2019, 15:07 / actualizat: 14 martie 2019, 8:36
Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, medici, asistente, infirmiere şi brancardieri, în special de la Unitatea de Primiri Urgenţe şi Medicină Legală au baricadat uşa conducerii, nemulţumiţi de faptul că sporurile din sistemul medical au scăzut.
Concret este vorba de eliminarea din plafonul de 30% a sporului de continuitate, ceea ce face imposibilă acoradrea sporurile de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. Angajaţii nu vor mai primi 100% pentru aceste zile lucrătoare şi astfel salariile le vor fi diminuate cu până la 2.000-3.000 lei.
Oamenii reclamă şi faptul că directorul Waldemar Ioan Murgu iese în presă şi spune că totul este roz, în timp ce ei, pentru buna funcţionare a secţiilor trebuie să cumpere consumabile din buzunarul propriu.
”Tot ce s-a făcut în UPU – baie, renovări, zugrăvit şi hârtie de xerox, s-au făcut din banii noştri. Nu e spitalul nostru, noi muncim ca să trăim, nu muncim să scoatem din datorii spitalul. Spitalul a impus să facem teste de gripă, dar în fond nu ne-a dat, sunt cumpărate de dr. Bunda. Acum o să vină controale încrucişate. Brusc au apărut şi hârtia şi dezifectanţii. Până acum le-am cumpărat din buzunar”, declară unii din agajații UPU.
În timpul protestului, au fost anuntaţi că la secţia UPU au fost trimise teste de gripă.
Managerul unității medicale, Waldemar Murgu a declarat că el a respectat legea în ceea ce privește sporul de 30%, iar acuzațiile privind consumabilele și testele de gripă sunt nefondate.
„Am aplicat 100% legea. Legea cere ca acest procent de 30% per unitate să nu fie depăşit. Alineatul 2 din legea 153 spune foarte clar că spitalele se pot raporta şi la procentul Consiliului Judeţean, ceea ce noi am şi făcut, pentru că procentul nostru depăşeşte acel procent de 30% cu toate aceste reduceri în limitele legii. Adică au fost reduse doar acele sporuri care au fost variabile. După ce am făcut o mulţime de simulări şi de calcule împreună cu Consiliul Judeţean, de o lună ne chinuim să găsim o soluţie, din păcate a trebuit să luăm această măsură care, evident nu este plăcută pentru nimeni, doar că, legea este foarte clară.
UPU este o secție a Spitalului Județean, aparține de Spitalul Județean, toate comenzile sunt făcute de spital, plătite de spital, urmând ca apoi o parte din aceste cheltuieli să fie decontate de UPU prin Direcția de Sănătate Publică. Toate aceste renovări interiare care s-au făcut, s-au făcut din donațiile și sponsorizările pe care le-am adus eu. Eu, personal! Este adevărat, anumite secții au vrut, adică medicii au zis, domnule eu vreau aici nu știu ce bară, nu știu ce, dar asta o punem noi. A fost cu totul altceva. Noi le-am spus: noi facem asta, asta, asta! Dacă ei au vrut ceva extra, ei au cumpărat. E problema lor, asta! Pentru că unii au vrut, nu știu, o balustradă de anumită culoare sau un accesoriu suplimentar, care nu intra in standardul existent. Asta este, așa este discuția! Nici vorbă de așa ceva! Dacă domnul Bunda a cumpărat teste de gripă din banii lui, eu nu pot nici să afirm, nici să infirm. Dar toate materialele au fost cumpărate de spital, am facturi!”, a declarat managerul Waldemar Murgu.
Protestele s-au mutat la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, unde s-au purtat discuţii cu vicepreşedintele Flavius Nedelcea.
Acesta, la rândul lui, le-a explicat celor prezenți, că legea îi obligă să micșoreze sporurilor pentru a se încadra în bugetul alocat.
Acum protestatarii speră doar ca liderii sindicali să rezolve problema, la nivel național.
A