Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Premiul Nobel pentru Pace-2018

Motto: “Mulţumirea este singura bogăţie reală”.Alfred Nobel

Articol editat de Radio Resita, 10 decembrie 2018, 15:07


Alfred Nobel s-a născut în 21 octombrie 1833, Stockholm şi a plecat în Cer pe 10 decembrie 1896, San Remo, în Italia. A fost un chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele, el a inventat dinamita și a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele Premii Nobel. La 17 ani Alfred vorbea fluent suedeza, rusa, franceza, engleza și germana. Era atras deopotrivă de literatura engleză și de „științele exacte” cum ar fi fizica sau chimia.
Datorită pasiunii sale pentru călătorii, Victor Hugo l-a denumit „cel mai bogat vagabond al Europei”. Cu timpul Alfred și-a deschis fabrici și laboratoare în peste 20 de țări, iar când nu călătorea lucra intens în laboratoarele sale.

În anul 1888, a murit Ludvig Nobel, fratele lui Alfred. Un ziar francez a făcut o confuzie între cei doi și a publicat din greșeală necrologul lui Alfred Nobel, în care savantul suedez era condamnat pentru invențiile sale. Titlul l-a pus pe gânduri pe marele inventator: „Negustorul Morții a murit – Dr. Alfred Nobel, care s-a îmbogățit descoperind mijloace fără precedent de a ucide alți oameni, a murit ieri”.

Pe 27 noiembrie 1895, în cadrul Clubului Suedezo-Norvegian din Paris, el a anunțat în public crearea premiului care-i va purta numele. În plus, el a hotărât ca toată averea sa să fie transformată într-un fond din care să fie răsplătite anual cele mai mari realizări în știință, precum și eforturile făcute de o persoană pentru instalarea păcii pe planetă. Ulterior premiul a fost divizat pe domenii precum literatură, fizică, chimie și medicină.
Alfred Nobel a rămas în mentalul colectiv nu ca cel care furniza Europei dinamită, ci ca un filantrop pacifist.

Manuscrisul cuprinde patru pagini îngălbenite, cu un scris dens și adnotări peste tot. Este greu pentru un ochi neformat să afle detaliile interesante, mai ales că textul este eliptic în privința criteriilor pentru acordarea premiilor. Într-un paragraf, Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, a dat instrucțiuni lapidare: o parte din averea sa (circa 31,5 milioane de coroane suedeze atunci, peste 200 de milioane de euro în prezent) urma să fie destinată unui fond ale cărui dobânzi să fie distribuite „celor care, în cursul anului precedent, au adus omenirii cele mai mari servicii” în cinci domenii — fizică, chimie, medicină, literatură și pace. Patru comitete, trei la Stockholm și unul la Oslo (Norvegia fiind în perioada redactării testamentului unită cu Suedia), sunt însărcinate cu atribuirea premiilor. Cele 26 de rânduri au schimbat reputația chimistului Nobel și i-au oferit Suediei un mare prestigiu în lume. Alfred Nobel a rămas în mentalul colectiv nu ca cel care furniza Europei dinamită, ci ca un filantrop pacifist.


La împlinirea celor 122 de ani de la moartea sa, astăzi 10 decembrie 2018, seria acordării Premiilor Nobel pe anul curent s-a încheiat cu acordarea Premiului Nobel pentru Pace ce a fost câştigat de Denis Mukwege şi Nadia Murad pentru eforturile de a pune capăt violenţei sexuale ca armă de război.

Cei doi laureaţi au adus contribuţii cruciale la îndreptarea atenţiei şi combaterea acestor crime de război. Mukwege şi-a dedicat viaţa apărării victimelor, iar Murad este martora care a povestit abuzurile împotriva ei şi împotriva altor femei. Ambii, în felurile lor, au ajutat la creşterea vizibilităţii violenţei sexuale din timpul războiului pentru ca cei care le-au comis să fie traşi la răspundere.

Denis Mukwege, de profesie medic, a petrecut o mare parte din viaţa sa de adult ajutând victimele de violenţă sexuală în Republica Democratică Congo. De la înfiinţarea Spitalului Panzi în 2008, în Bukavu, Mukwege şi personalul său au tratat mii de pacienţi care au căzut victime abuzului sexual. Multe dintre aceste abuzuri au fost comise în războiul civil care a curmat vieţile a mai mult de şase milioane de congolezi. Medicul este un simbol naţional şi internaţional de unificare şi de luptă împotriva violenţei sexuale în timpul războiului şi conflictului armat. Principiul său de bază este că „dreptatea este treaba tuturor”. Bărbaţi şi femei, ofiţeri şi soldaţi, autorităţi locale, naţionale şi internaţionale trebuie să fie responsabile pentru combaterea acestui tip de crimă. Doctorul Denis Mukwege a trăit după acest principiu, condamnând în repetate rânduri violurile în masă şi criticând guvernul congolez şi alte ţări pentru că nu au făcut suficient pentru a opri folosirea violenţei sexuale împotriva femeilor ca strategie şi armă de război.


Nadia Murad, laureata premiului Nobel pentru Pace 2018, este una dintre cele aproximativ 3.000 de femei iezuite care au fost victime ale abuzului armatei Statului Islamic. Abuzurile au fost sistematice şi făceau parte din strategia militară a organizaţiei teroriste.

După trei luni de coşmar, Nadia Murad a reuşit să scape. A ales să vorbească deschis despre ceea ce s-a întâmplat. În 2016, la vârsta de doar 23 de ani, a fost numită primul ambasador al Naţiunilor Unite pentru Demnitatea Supravieţuitorilor Traficului Uman.
Acest an marchează un deceniu de când Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezoluţia 1820 (2008), care a determinat că folosirea violenţei sexuale ca armă de război constituie atât o crimă de război, cât şi o ameninţare la pacea şi securitatea internaţională.

Premiul Nobel pentru Pace din 2018 se încadrează perfect în criteriul descris în testamentul lui Alfred Nobel. Denis Mukwege şi Nadia Murad şi-au pus propria viaţă în pericol pentru combaterea crimelor de război şi dreptatea pentru victime.
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat de 98 de ori la 131 de laureaţi, dintre care 16 femei. Cel mai tânăr laureat a avut 17 ani, anume Malala Yousafzai în 2014, activistă pentru drepturile la educaţie pentru femei
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.


Epilog: “Un pustnic fără cărţi şi cerneală este deja un om mort în viaţă”.Alfred Nobel


Anca Bica Bălălău

Nota redacției:

Printre deținătorii premiului Nobel se numără și 4 mari personalități de origine românească. Elie Wiesel a câștigat premiul pentru Pace în anul 1986, George Emil Palade premiul pentru Fiziologie și Medicină în anul1974, Herta Muller premiul Nobel in Literatură în anul 2009, iar Stefan W. Hell premiul în domeniul Chimiei în anul 2014.

 Medicul român Ioan Moraru, copreședinte al organizației „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”, împreună cu americanul Bernard Lown și rusul Mihail Kuzin au câștigat și ei Premiul Nobel pentru Pace în 1985. 

Printre cei care au fost la un pas de a câștiga Premiul Nobel se mai numără și Constantin Paulescu, Lucian Blaga, Ștefan Procopiu, Nichita Stănescu  și Gheorghe Benga.

Sursa:wikipedia

Primăria Reşiţa şi-a extins spre munte atribuţiile de deszăpezire
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 16:09

Primăria Reşiţa şi-a extins spre munte atribuţiile de deszăpezire

Pe lângă municipiu, Direcţia de întreţinere şi reparare a patrimoniului local din cadrul Primăriei Reşiţa a preluat în administrare şi...

Primăria Reşiţa şi-a extins spre munte atribuţiile de deszăpezire
APM Caraş-Severin desfăşoară în judeţ o campanie de monitorizare a calităţii aerului
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 15:22

APM Caraş-Severin desfăşoară în judeţ o campanie de monitorizare a calităţii aerului

25 de autolaboratoare pentru monitorizarea calității aerului, aflate în administrarea Agențiilor pentru Protecția Mediului sunt implicate,...

APM Caraş-Severin desfăşoară în judeţ o campanie de monitorizare a calităţii aerului
Județul Caraș-Severin sub coduri meteo severe: vânt puternic, viscol și ninsori abundente
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:36

Județul Caraș-Severin sub coduri meteo severe: vânt puternic, viscol și ninsori abundente

Județul Caraș-Severin se află sub cod galben, portocaliu şi roşu. Atenţionările au fost transmise de Administrația Națională de...

Județul Caraș-Severin sub coduri meteo severe: vânt puternic, viscol și ninsori abundente
Bărbat căutat internațional a fost prins în Reșița
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 10:58

Bărbat căutat internațional a fost prins în Reșița

Bărbat căutat internațional a fost prins la volan fără permis în Reșița. Acesta era vizat de un mandat european de arestare. Miercuri, 20...

Bărbat căutat internațional a fost prins în Reșița
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 10:44

La Reşiţa, prima zăpadă a trecut ca o boare peste oraş

De prima zăpadă căzută în Reşiţa s-au putut bucura astăzi doar copiii din cartierele arondate oraşului pentru că ea nu a creat probleme...

La Reşiţa, prima zăpadă a trecut ca o boare peste oraş
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:56

Judeţul Caraş-Severin va fi promovat şi-n acest an, la Târgul de turism al României

Judeţul Caraş-Severin va fi promovat şi-n acest an, la Târgul de turism al României, ce se desfăşoară până duminică la complexul Romexpo...

Judeţul Caraş-Severin va fi promovat şi-n acest an, la Târgul de turism al României
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:25

Autoritățile române au declanșat o amplă operațiune împotriva traficului de persoane

Autoritățile române au declanșat o amplă operațiune împotriva traficului de persoane și a migranților ilegali. Denumită GREEN-PASS,...

Autoritățile române au declanșat o amplă operațiune împotriva traficului de persoane
Actualitate miercuri, 20 noiembrie 2024, 19:06

În Caraş-Severin oficiile poştale nu se închid, dar se comasează

Poşta Română intenţionează să închidă treptat toate oficiile poştale pe care le deţine, iar spaţiile să fie transformate în locaţii de...

În Caraş-Severin oficiile poştale nu se închid, dar se comasează