[FOTO] Portul popular german – tradiţie şi istorie în Banatul de Munte
Foto: Radio Romania Resita
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 octombrie 2015, 20:00 / actualizat: 4 octombrie 2015, 22:56
O nouă ediţie a evenimentului care, an de an, la începutul toamnei adună germanii din sud-estul Europei în Banatul de Munte, s-a consumat duminică, 4 octombrie la Reşiţa.
Este vorba de cea de-a XXI-a ediție a „Paradei Portului Popular German la Reșița”, la care au participat peste 250 de persoane, oaspeți din judeţul Caraş-Severin, dar și invitați din Bacău, Bucureşti, Câmpulung Moldovenesc, Deta, Orşova, Piatra Neamț, Suceava şi Timișoara, dar şi prieteni din Carintia şi Stiria/ Austria, Bavaria / Germania, Bolsanno/ Italia, Cernăuţi/ Ucraina și Biserica Albă/ Serbia.
Manifestarea a debutat în dimineaţa zilei la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“, cu o ceremonie religioasă concelebrată de Arhidiaconul Banatului montan Jozsef Csaba Pal şi Egon Wonner – pastorul evanghelic al Banatului de Munte. Tradiţionala paradă s-a desfășurat pe traseul cuprins între Biserica romano-catolică și Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa. La monumentul deportaţilor din parcul Cărăşana, grupurile cultural participante, au depus coronae şi jerbe de flori cu prilejul marcării celor 20 de ani de la edificarea monumentului deportaţilor germani în fosta URSS.
Activităţile dedicate Paradei Portului Popular German la Reşiţa au continuat în după-amiaza zilei printr-un amplu program cultural cu muzică şi dans popular tradiţional. Amintim, că alături de formaţiile etnicilor germani din toate colţurile ţării, la evenimentul din municipiul de pe Bârzava au fost prezente şi o grupă de dansatori ai minorităţii lipovene din Tulcea, precum şi dansurile populare din localitatea cărăşană Grădinari. Atmosfera a fost înfrumuseţată sonor de fanfara din Wolfsberg im Schwarzautal şi de formaţia „Familienmusik Ramminger“ din St. Margarethen pe Raab din Stiria/ Austria.
Evenimentul s-a consumat în prezenţa ES Siegfried Geilhausen, viceconsulul Germaniei la Timişoara. (Hardy Cvoica)
Foto: Radio Romania Resita