[FOTO] Podoabele Banatului lăsate în drumul mare. O cireadă se plimba nestingherită pe DJ582
Highland Scoţian, cea mai nouă rasă de vaci de carne din România.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 17 februarie 2020, 20:55 / actualizat: 18 februarie 2020, 9:55
Câteva exemplare din această rasă sunt crescute de doi oameni de afaceri din comuna Brebu Nou, sat Gărâna. În weekend-ul trecut o cireadă a reuşit să scape din ţarcul special amenajat şi a ajuns pe carosabil, blocând preţ de câteva minute bune artera rutieră. Animalele însă nu s-au deranjat nici atunci când participanţii la trafic îşi încercau claxoanele care mai de care. Ele au părăsit carosabilul abia în momentul în care unul dintre şoferi a ignorat privirile iscoditoare ale taurului şi s-a aventurat în apropierea cirezii să le gonească.
Animalele lăsate libere, la ceas de seară, pot deveni periculoase atât pentru traficul rutier, dar pot cădea uşor pradă animalelor sălbatice sau chiar răufăcătorilor, al căror efectiv s-a înmulţit în ultima perioadă.
Câteva date despre această rasă:
Originare din ținuturile reci ale dealurilor scoțiene, cu mult vânt și ierni geroase, vacile de carne Highland, cunoscute și sub numele de Scottish Highland, se adaptează foarte bine regiunilor cu climate dificile, așa cum este Canada sau țările din centrul și estul Europei. Rasa a fost omologată în 1885, având caracteristică blana deasă, coarnele mari și o calitate deosebită a cărnii. Rezistente la boli, ele pasc aceleași pășuni ca și oile, nasc singure și pot făta până la vârsta de 20 de ani. Highland Scoțian nu se mulge, tot laptele fiind destinat vițeilor.
La tăiere, o vițică de Scottish Highland ajunge la 400-500 de kilograme, iar un taur, la 700 de kilograme. Deși nu se încurajează încrucișările, fermierii au metisat Scottish Highland cu Sura de Stepă și cu Albatru Belgian.
Subvenția de 300 de euro primită pentru un exemplar cu pedigree acoperă costurile furajelor, dar până acum doi ani, Highland Scoțian nu figura printre rasele ”omologate” la noi și existau doar vaci fără pedigree. Astăzi, interesul pentru Highland al crescătorilor autohtoni de bovine este mare.
Sursa date despre rasă: agrointel.ro
Foto: Radio Reşiţa