[FOTO] Pe o vreme desprinsă din pelicula „Pisică Albă, Pisică Neagră”, Custom Festival a ajuns la final în aplauzele miilor de fani!
Weekend de foc nestins la Reșița pe muzică rock la cea de-a doua ediție a Festivalului Custom.
Articol editat de Radio Resita, 8 iulie 2019, 06:01 / actualizat: 8 iulie 2019, 15:00
Dacă până acum stema de pe Dealul Golului ne amintea de recenta istorie siderurgică, iată că orașul și-a recăpătat stima de sine urcând, pe noile scări atât de frumos luminate, spre Poiana Golului, găsindu-și o nouă destinație și o nouă împlinire prin ingenioasa idee de a “împăduri “locația cu sunetele muzicii rock, un current musical ce își are rădăcinile în rock-ul anilor 50, apărut prima oară prin combinarea muzicii country cu blues, iar ulterior s-au adăugat și elemente de rhytm and blues
De la început au apărut subgenuri, însă începând cu anii 70 aceste subgenuri s-au înmulțit și mai ales s-au diferențiat foarte mult. Astfel au apărut genurile punk, heavy metal, alternative rock și altele, ce la rândul lor au dat naștere unor alte subgenuri.
La Reșița rockul a fost la propriu și la figurat la înălțime, dominând malițios de pe noul său tron, Poiana Golului, municipiul de pe Bârzava așternut la picioarele sale cu onestitate.
O vreme desprinsă din pelicula „Pisică Albă, Pisică Neagră”
Ultima seară i-a avut protagoniști pe The Road Band alături de Dean Bowman, UDO, iar la 23.20, pe o vreme asemeni filmului său, Pisica Albă, Pisica Neagră, pe Emir Kusturica & The no Smoking Orchestra, pentru ca Byron și Alex Calancea cu Lupii să tragă cortina peste această ediție Custom.
Vremea, într-adevăr, a fost între agonie și extaz, pentru că în ultima seară când a fost invitat și Emir Kusturica, care rămâne același artist ce nu poate fi ignorat nici de Dumnezeu și nici de fani… atunci când într-un film de al său,”Pisica Albă,Pisica Neagră”, ai parte de un porc ce mănâncă lacom dintr-un Trabant, tineri care se plimbă pe Dunăre într-o anvelopă de tractor, o dansatoare care scoate cuie cu mușchii fesieri, gangsteri obsedați de „Casablanca” și de ABBA și câte și mai câte nebunii de genul acesta… poți fi sigur că te uiți la un film de Emir Kusturica, așa că nu cred că nici măcar organizatorii se așteptau ca intrarea artistului să fie una banal de normală fie și la un asemenea eveniment.
Dacă un element foarte important, în filmele lui Emir Kusturica este muzica, dealtfel, s-a spus că este singurul regizor a cărui muzică de film poate sta în picioare fără faima peliculei, ca și viața ce bate de multe ori filmul „Pisică Albă, Pisică Neagră”, totul este o comedie spumoasă perfectă pentru o seară de vară îmbrăcată în armoniile muzicii de calitate.Afirm acest lucru încurajată de faptul că juriul de la Cannes a comparat filmul cu o duminică leneșă venită după o săptămâna stresantă și obositoare.
Reșițenii și oaspeții acestui festival au uitat de stress și oboseală, au socializat, au cântat, au legat prietenii și mai ales au sperat că de acum Reșița și Poiana Golului vor deveni puncte de referință pe harta geo-muzicală a lumii.
Dacă la începutul mandatului său Primarul Ioan Popa părea că începe cu „Ghinionistul”, regia Iura Luncașu ,film realizat în Reșița și împrejurimi ce promovează aceste locuri, iată că latura culturală pe care se axează în promovarea orașului îi dă dreptul să parafrazeze titlul celui de-al doilea film realizat aici, „Faci sau Taci” împotriva tuturor celor care , încă, mai susțin ideea că nu se întâmplă nimic în această urbe.
Dimensiunea culturală în promovarea acestor locuri este una performantă ce atrage atenția asupra „renovării” tristelor mentalități cu dorința de a susține asemenea manifestări.
Până la urmă, drept cuvânt de încheiere, iată că putem spune cu toții că NICIODATĂ POIANA GOLULUI N-A SUNAT MAI TARE… și a sunat bine încât să ne gândim la viitoarea ediție a Custom Festival, dar și de ce nu la un festival maraton de teatru sau de film în aceeași locație… pentru că întotdeauna trebuie să ne reamintim: „Călătorule nu există drumuri, drumurile se fac mergând”!
Nota redacției:
Emir Kusturica s-a născut pe 24 noiembrie 1954 și este regizor, actor și muzician sârb. El a fost recunoscut pentru mai multe filme artistice apreciate la nivel internațional, precum și proiectele sale de construire de orașe. Kusturica a câștigat de două ori Palme d’Or la Cannes precum, dar este si comandant al Ordre des Arts et des Lettres din Franța.
Custom Festival Reșița: Rock On în 2020!
Anca Bica Bălălău