[FOTO] De ziua lor, păsările migratoare au fost subiect de discuţie la APM Caraş-Severin
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 mai 2014, 17:00 / actualizat: 9 mai 2014, 0:56
De peste opt ani, în preajma celui de-al doilea sfârşit de săptămână al lunii mai, la nivel mondial este sărbătorită Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare.
Această zi a fost creată pentru a celebra călătoria anuală a păsărilor migratoare între locurile de cuibărit şi cele de iernare, atât în statele lumii cât şi în ariile protejate din Banat. Evenimentul încurajează acţiunile de conservare ale speciilor de păsări, constituind astfel o campanie globală de conştientizare a nevoii de protejare a înaripatelor migratoare şi a habitatelor acestora. În vederea îmbunătăţirii statutului de conservare pentru speciile şi habitatele prioritare şi a dezvoltării ecoturismului în zonele umede ale rezervaţiilor naturale din Caraş-Severin este necesară protejarea tuturor speciilor de păsări, cu precădere a celor incluse în proiectul de mediu „Life + 10 NAT/ RO/ 740”, în desfăşurare până la mijlocul lunii septembrie 2015 în aria de protecţie avifaunistică Cursul Dunării – Baziaş – Porţile de Fier. Zona este considerată a treia ca importanţă pentru păsări după Delta Dunării şi Balta Mică a Brăilei.
Consilier în cadrul APM Reşiţa, Mirela Ianoşi a vorbit asistenţei despre cele 400 de specii migratoare din România, precum: cucul, berzele, potârnichea, privighetoarea, ciocârlia, pupăza, rândunica, lebăda de vară, cocorul, corcodelul mare, ţigănuşul şi multe altele şi speciile migratoare sau parţial migratoare găzduite de cele 7 arii de protecţie avifaunistică declarate în urma încheierii de înţelegeri transfrontaliere, cormoranul mic, raţa roşie, egretele, heretele de stuf etc.
Elevii Colegiului Tehnic, oaspeţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Reşiţa s-au arătat încântaţi de manifestare şi au precizat pentru Radio România Reşiţa că, prin organizarea unui astfel de eveniment au avut prilejul să cunoască mai multe specii de păsări, să afle despre modul lor de viaţă şi mediul în care trăiesc.
Luni, 12 mai elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Atanasie Cojocaru” din comuna cărăşană Pojejena, vor efectua o vizită la observatorul din localitate, pentru vizionări ornitologice în Parcul Natural Porţile de Fier I.
(Hardy Cvoica)