[FOTO] Pământul a respirat pentru 60 de minute şi la Reşiţa
(Hardy Cvoica)
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 martie 2014, 22:59 / actualizat: 30 martie 2014, 1:44
Reşiţa a participat la cea mai mare manifestare de mediu din lume, pentru a încuraja reducerea consumului de energie.
În ajunul trecerii la ora de vară reşiţenii, alături de alte peste 150 de ţări din lume s-au alăturat în această seară, timp de 60 de minute, iniţiativei mondiale “Ora Pământului” printr-o acţiune a Asociaţiei culturale “Euroland Banat” din municipiu în colaborare cu Primăria oraşului, Asociaţiile “Salvaţi copiii” şi “Metarsis” şi unităţile de învăţământ din urbe.
Andrei Szabo, preşedintele Asociaţiei “Euroland Banat” a spus pentru Radio România Reşiţa că „…din fericire, nu trebuie sa ne chinuim foarte mult să popularizăm mişcarea, ea se popularizează de la sine. Fiecare om, instituţie, oraş se mobilizează, se organizează şi fiecare poate genera ceva pozitiv.”
În Centrul Civic al municipiului Reşiţa s-a stins lumina de la 8 şi jumătate şi zeci de copii, tineri şi adulţi au avut prilejul să participe la concerte de muzică unplugged şi corală, să lanseze lampioane, să amplaseze candele şi să scrie câte un mesaj dedicat evenimentului şi un gând sau un îndemn semenilor. Timp de 60 de minute nu s-a folosit nicio sursă de curent electric în Piaţa 1 Decembrie 1918, iluminatul ambiental fiind oprit în acest perimetru. Cetăţenii, prezenţi au fost îndemnaţi de către voluntari să-şi închidă chiar şi telefoanele mobile. Puţini însă au conştientizat ideea reducerii consumului de energie prin întreruperea, timp de o oră a iluminatului din încăperi, prin oprirea televizorului sau a altor aparate consumatoare de electricitate.
Un moment inedit al acţiunii dedicate “Orei Pământului” de anul acesta a fost cititul la lumina lumânării. Elevii şcolilor generale Nr. 2, 7 şi Mihai Peia din Reşiţa, cei de la şcoala din satul Vodnic şi copii de la Centrul “Aurora” din municipiul de pe Bârzava au lecturat la secţia “Banatica” a Bibliotecii judeţene “Paul Iorgovici” din urbe, poveşti potrivite vârstei lor din fondul de carte al instituţiei.
Centrul Reşiţei a strălucit datorită sutelor de lumănări şi candele aşezate în faţa fântănii cinetice şi pe alei.
Anul acesta, la nivel mondial, pentru prima dată au rămas în beznă Moscheea Albastră din Istanbul, piramidele de la Gizah, alături de alte 60 de clădiri emblematice ale lumii, precum: statuia lui Isus din Rio de Janeiro şi cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa.
În România iluminatul public din mai multe oraşe a fost oprit 60 de minute, iar oamenii au fost îndemnaţi să stingă lumina şi acasă.
Ora Pământului se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar la nivel mondial a atins o comunitate de 2 miliarde de oameni din peste 7000 de oraşe şi 158 de ţări.
Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a urmărit evenimentul şi consemnează:
(Hardy Cvoica)