[FOTO] „New Wave Theater Festival“ reprezintă o ofertă generoasă de evenimente culturale!
Teatrul este o voce care caută, o metaforă a vieţii, o îngenunchere a morţii ce dă târcoale fiecărei secunde ce ne trasează destinul.
Articol editat de Radio Resita, 19 noiembrie 2019, 20:08
La Reşiţa este Festival, la Reşiţa se întâmplă prima ediţie a „New Wave Theater Festival“ ce poartă coroana celor 7 decenii de teatru în oraşul de pe Bârzava!
“Viaţa nu poate să fie grea. Este un nonsens. Viaţa este viaţă!Să te trezești în fiecare dimineață, înseamnă să te naști în fiecare zi”, mărturisea marele Eugen Ionesco, iar noi ne trezim în fiecare dimineaţă cu şansa de a ne bucura de un regal de teatru, cu şansa de a ne întâlni cu oameni de teatru recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional care, participă la sărbătoarea teatrului reşiţean.
Trupe din aproape toate oraşele ţării participă la acest festival, critici de teatru şi dramaturgi puşi în scenă de regizori care transmit astfel mesajul artistic prin mijloace clasice sau moderne în cele două locaţii, Teatrul de Vest şi Sala Lira a Liceului „Sabin Pautza”.
Lansări de carte, susţinute de reprezentanţi din două generaţii artistice, regizorul Szabó K. István și Daniela Șilindean– „Iluzia apartenenței” şi distinsa doamnă critic de teatru şi publicist Florica Ichim redactor şef al revistei Teatrul azi şi preşedintele Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu” .
Revista Teatrul azi este un proiect editorial iniţiat de criticul de teatru şi publicistul Florica Ichim. Apare, cu sprijinul generos şi constant al UNITER şi, sporadic, al Ministerului Culturii.
De-a lungul acestui deceniu, s-a impus ca singurul periodic de specialitate ce reflectă la zi, cvasi-exhaustiv, fenomenul teatral românesc. Redacţia acordă o atenţie deosebită materialelor iconografice, încercând să constituie astfel o arhivă care va sta la baza celui mai ambiţios proiect al Fundaţiei: constituirea Centrului naţional de arhivare, documentare şi cercetare a artei teatrale româneşti.
În cadrul acestui festival, Florica Ichim a lansat luni, cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Paul-Iorgovici”, cartea dedicată unuia dintre cei mai mari regizori români, Cătălina Buzoianu, denumită „Cătălina Buzoianu – magie, abur, vis“, o poveste ce îşi lasă amprenta pe lacrima cititorului, o poveste la a cărei aşezare în pagină a contribuit alături de Florica Ichim tânăra teatroloagă, Irina Zlotea.
Momentul a fost susţinut şi de fiul regretatei Cătălina Buzoianu, prietenul radioului şi teatrului reşiţean, Ştefan Iordănescu care a purtat cu cei prezenţi un dialog al amintirilor în care a jucat rolul de fiu, coleg de teatru şi prieten al artistului ce a marcat destinele teatrelor din Iaşi, Piatra Neamţ, Teatrul Mic şi Teatrul Bulandra.
Întâlnirile în jurul memoriei marilor artişti întrupate în carte se încheie miercuri, ora 16 cu lansarea la Librăria Semn de Carte a volumelor „Liviu Ciulei. Acasă şi-În lume” -, antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu, apărută la Editura Teatrul azi / Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”.
„E o carte de mare însemnătate privind cultura română, dar şi o carte care permite şcolii româneşti de regie din momentul de faţă să aibă un profesor, un profesor important, pe Liviu Ciulei. Această carte este un manual de dezvoltare a creativităţii regizorale, actoriceşti şi manageriale… ”
Până la finalul „New Wave Theater Festival“, ce va avea loc sâmbătă 23 noiembrie, publicul se poate bucura de o ofertă generoasă de spectacole, fiindcă teatrul este, dincolo de toate, o pledoarie despre viaţă şi despre importanța aprecierii a tot ceea ce trăim, chiar dacă uneori ni se pare greu, despre bucuria de a trăi pur şi simplu tot ce vine, chiar şi atunci când fiecare zi e o luptă, când plângem mult şi când am obosit să încercăm.
Să încercăm, totuşi, să ne bucurăm împreună cu protagoniştii acestor zile bogate şi binecuvântate de generozitatea unei arte ce ne determină să ne punem întrebări, dar nu trebuie să ne dea şi răspunsuri… să fim „Robinsoni cu o insulă în suflet” … o insulă pe care scena teatrului este bogată cu întâmplări şi poveşti scoase dintr-un joben al vieţii, fiindcă teatrul este o voce care caută, o metaforă a vieţii, o îngenunchere a morţii ce dă târcoale fiecărei secunde ce ne trasează destinul, în aşa fel încât la finalul acestui festival să spunem: La revedere și pe curând!
Festivalul este organizat de Teatrul de Vest Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cu sprijinul Primăriei Reşiţa.
Radio România Reşiţa este partener media al Teatrului de Vest!
Anca Bica Bălălău