[FOTO] Monumentele industriale din Banatul montan şi sârbesc în patrimoniul UNESCO
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 decembrie 2014, 17:33 / actualizat: 4 decembrie 2014, 12:10
“Patrimoniul industrial al Banatului – moștenire culturală a Europei” este titlul expoziției găzduită la universitatea reșițeană, deschisă publicului până vineri, 5 decembrie. Aceasta face parte din proiectul transfrontalier “Patrimoniul cultural bănățean – un patrimoniu european” pe care unitatea de învățământ superior îl derulează, în postura de aplicant lider, alături de Consiliul Județean Caraş-Severin și Inspectoratul pentru Protejarea Monumentelor din Pancevo, Republica Serbia. Expoziția prezintă o colecţie de peste 30 de fotografii cu cele mai semnificative produse culturale industriale din cele două ţinuturi ale Banatului, având în vedere abundența lor atât în România cât şi în Serbia.
Expoziţia, este una din etapele de mijloc ale proiectului transfrontalier, fiind defapt un semnal de alarmă asupra stării de degradare a patrimoniului cultural.
În Banatul montan au fost identificate peste 170 de monumente de patrimoniu cultural industrial, mai multe decât în vechiul Regat al României. Deși aceste monumente ar trebui protejate, ele sunt lăsate „în voia Domnului”, după cum a precizat directorul Muzeului Banatului montan, dr. Dumitru Țeicu. De altfel, proiectul își propune creșterea gradului de conștientizare și interesul autorităților locale pentru conservarea monumentelor istorice pe care le administrează, potrivit legii monumentelor istorice, reliefând importanța lor și pe cea a necesității elaborării de strategii de salvare și conservare a patrimoniului european.
Partenerii sârbi apreciază faptul că au fost invitați să participe în acest proiect, având în vedere strânsele legături ale instituțiilor cărășene cu diverse instituții sârbești, a declarat directorul Inspectoratului pentru Protejarea Monumentelor din Pancevo, Miodrag Mladenovici. Scopul final al proiectului este introducerea pe lista patrimoniului UNESCO a cel puțin unui monument de pe ambele maluri ale Dunării.
Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni, iar la final aplicanții vor edita un album trilingv în 3.000 de exemplare care să cuprindă toate obiectivele culturale, religioase şi industriale din cele două părţi ale Banatului.
Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a fost prezent la eveniment şi consemnează: