[FOTO] Recreere şi creaţie în tabăra de vară la Râul Alb
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 iulie 2014, 18:34 / actualizat: 3 iulie 2014, 19:51
Zeci de copii şi tineri din toate judeţele ţării participă de astăzi, până marţi, 8 iulie la cea de-a IV-a ediţie a taberei naţionale de icoane pictate, măşti tradiţionale veneţiene şi artă textilă la Centrul de agrement de la Râul Alb din judeţul Caraş-Severin, la un eveniment unic în ţară.
Departe de aglomeraţia marilor oraşe, fără semnal la telefon şi internet, tinerii combină, pentru câteva zile, utilul cu plăcutul. Pe lângă atelierele în cadrul cărora învaţă să picteze, să modeleze şi să coase, sunt programate o serie de activităţi de recreere – drumeţii, întreceri sportive, jocuri, dar şi multă distracţie. Proiectul urmăreşte valorificarea tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor populare, ca o alternativă de educaţie nonformală în rândul tinerilor, a spus pentru Radio România Reşiţa, Daniela Lupşan – consilier la Direcţia Judeţeană pentru tineret şi sport Caraş-Severin.
Unii dintre copiii participanţi sunt la prima experienţă de genul, alţii la a doua sau chiar a treia. Ei se mândresc prin faptul că au reuşit să aplice la această tabără, fiind selectaţi de către organizatori după anumite criterii şi că, au acum prilejul să profite din plin de atelierele de iconografie pe sticlă sau lemn, modelaj în gips sau quilt.
Participanţii sunt coordonaţi de traineri, care la rândul lor îi formează şi-i îndrumă în activităţile pe care le intreprind în cadrul atelierelor de lucru. Printre aceştia se numără artiştii plastici: Maria Tudor şi Ioan Tomi Radcu din municipiul de pe Bârzava alături de Elena Hăbăşescu din Bocşa. Toată activitatea depusă şi desfăşurată în tabăra de la Râul Alb este consemnată de redactorul Ramona Szucsik şi redată mai apoi în „Jurnalul de tabără” – o publicaţie care, în doar câteva pagini, centralizează evenimentele de zi cu zi întâmplate în cadrul acţiunilor desfăşurate. Mai mult, cei cu aptitudini gazetăreşti au posibilitatea de a-şi pune în aplicare cunoştinţele prin intermediul acestui mini ziar.
Tabăra este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Ministerul Tineretului şi Sportului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, iar Radio România Reşiţa este partener media.
Amintim că, la Râul Alb, în această vară se vor mai organiza tabere de odihnă pentru copii, dar şi de teatru, film, improvizaţie şi jurnalism, a spus Cătălin Hogea – directorul Direcţiei Judeţene pentru tineret şi sport Caraş-Severin.
Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a fost în tabără şi consemnează:
(Hardy Cvoica)