[FOTO] Mia Rogobete la o nouă carte în An Centenar: „Sfinxul Banatului-George Bălteanu”!
V-ați lăsa vreodată de teatru, de scris, de viața aceasta atât de interesantă, o viață de vărsător-actor-nemuritor-iubitor, a fost una din întrebările primului interviu făcut cu Mia Rogobete… și bineînțeles că mi-a răspuns:
Articol editat de Radio Resita, 26 octombrie 2018, 14:47
„ Nuuuuu, nu vreau întrebarea aceasta…Pentru că nu o să mă facă nimeni și nimic să mă las de toate astea”.
A trecut timpul și interlocutoarea mea din orașul Bredicenilor a rămas fidelă principiilor ei, ”recidivând” cu o nouă carte „Sfinxul Banatului-George Bălteanu”, ce va avea lansarea sâmbătă 27 octombrie, în penultima zi a Festivalului Internațional de Teatru ”FestteamArt” singurul, dealtfel, festival-concurs teatral neprofesionist cu participare internaţională din România, ajuns la cea XIII-a ediție.
Carte frumoasă cinste cui te-a scris!
De această dată Sala de spectacole a Teatrului Municipal Lugoj va găzdui , de la ora 11, acest minunat eveniment ce dezvelește o filă din istoria Banatului de Munte și a României.
Minunata noastră Mia Rogobete ne-a mărturisit cu emoție despre acest eveniment:
„Un om care își uită rădăcinile este pierdut. Pentru a evolua ca nație trebuie să săpăm la rădăcină și să o ajutăm să se dezvolte pentru că mugurii, florile, fructele sunt cultura românească. Sunt o trăitoare la Lugoj dar mereu cu gândul și sufletul la Topleț, am scris despre viața și opera lui Gheorghe Băltean născut în Comuna Topleț (1881-1961), acesta a fost dascăl în Jdioara 25 de ani după care s-a reîntors în Topleț, poetul care a scris peste 1400 de poezii religioase fiind un caz unic în literatura română. Gheorghe Băltean este o valoare pentru localitatea Topleț, pentru satul Jdioara, pentru România. Poetul a fost un dascăl de țară pătruns de simțul datoriei profesionale, un om care a luptat pe frontul văzut în Primul Război Mondial găzduind și culegând informații pentru membrii grupul Cerna, militari de sub comanda Generalului Ion Dragalina, a participat activ la culturalizarea poporului român, creația sa poetică, creștină, realizează o adevărată monografie lirică creștină a Banatului Montan. Suntem mândri de faptul că acum, în anul Centenarului îl putem înscrie pe Gheorghe Băltean ca un neobosit participant la Marea Unire. Poezia acestui om valoros rămâne cimentată în sufletul oamenilor din Topleț, în sufletul oamenilor din Jdioara, în sufletul românilor, sper ca această carte să trezească sentimente naționale românești în inimile cititorilor acum în pragul Centenarului unui veac de la Unire 1918-2018. Titlul cărții este „Sfinxul Banatului-George Bălteanu”, la circa 3km de Topleț stă falnic Sfinxul de la Topleț, un megalit enigmatic, o sculptură a naturii cu cap de om care păzește Toplețul, în mijlocul comunei stă spiritul poetului Gheorghe Băltean, un spirit demn care transmite toplicenilor și nu numai, ideea de curaj, cinste, modestie, onestitate și onoare acest spirit poartă denumirea de Sfinx al Banatului!”
Mia Rogobete rămâne un temerar al cuvântului care zidește în poarta Centenarului, cu fiecare filă de istorie consemnata în geana memoriei, un act de patriotism firesc și cu mare încărcătură emoțională atât pentru scriitor cât și pentru cititor.
Carte frumoasă cinste cui te-a scris!
Anca Bica Bălălău