[FOTO] Menestrelul reșițean,Cristi Buică, la aniversare- La mulţi ani!
Este o poveste ce face parte din legenda muzicii folk românești, modest și generos, prieten și susținător fără simbrie al tuturor celor care îi trec pragul sufletului.
Articol editat de Radio Resita, 6 mai 2021, 13:48
Este o poveste ce face parte din legenda muzicii folk românești, modest și generos, prieten și susținător fără simbrie al tuturor celor care îi trec pragul sufletului.
Reşiţean prin naştere, Cristian Buică a început să cânte de la vârsta de 14 ani. La 16 ani a câştigat primul premiu important – locul I la un concurs între licee şi o excursie de 7 zile, gratuit, în Parâng. A făcut prima treaptă de la Liceului de Informatică din Timişoara, apoi treapta a doua la Bastilia, actualmente Colegiul Naţional „Diaconovici Tietz”. La 17 ani, cânta în Cenaclul Atheneum.
A fost remarcat de Adrian Păunescu, care era presedintele juriului, la “Baladele Dunării’ la începutul anilor 80 şi invitat în Cenaclul Flacara, unde rămas până la final, până în ultima zi de existenţăa a Cenaclului.
Cristi mărturiseşte despre acea perioadă: “Dumnezeu stie cate spectacole au fost, pentru ca eu nu le-am contabilizat.”
Reîntors la Reşiţa, după desființarea Cenaclului, în anul 1986, întemeiază Cenaclul „Focuri Vii”, unde cântă alături de Dinu Olăraşu, Maria Gheorghiu, Vasile Mardare, Marcel Colcer, Victor Babiak, Adrian Pădureanu, Mircea Bucsoc, Nelu Stan.
A cântat în diferite spectacole alături de invitaţii Casei de Cultură din Reşiţa: Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Victor Socaciu Ştefan Hruşcă, Vasile Şeicaru, Anda Căugăreanu, Radu Beligan, Leopoldina Bălănuţă sau Horaţiu Mălăele.Cristi Buică este unul din primii membri ai Cenaclului Totuşi Iubirea!”
La sfârșitul anului 2019,înainte de pandemie, Cristian Buică a lansat cel de-al treilea album de studio, „Îndrăznește“.
„Noul album a apărut la sfârșitul anului trecut și a fost înregistrat în studioul Nak Music Studio pe orchestrațiile lui Horațiu Medveșan. Cântecul care deschide albumul (și are un intro deosebit!) l-am scris împreună cu poetul reșițean (atunci!) Mihai T. Ioan, actualmente celebrul bucătar Uica Mihai! O altă piesă de pe album, Lacul este pe textul lui Mihai Eminescu, iar celelalte texte aparțin lui Ion Chichere, Pompiliu Preotesoiu, Viorel Naidin și Dinu Olărașu“, spune Cristian Buică.
Aşadar, de aniversarea sa „de 18 ani trecuţi”, Cristi Buică se mărturiseşte prin cântec.
Artistul este susţinătorul multor tineri talentaţi şi realizează la Radio România Reşiţa, în fiecare seară de luni, de la ora 21, emisiunea „Strada Folk”, dar îi puteți asculta muzica și pe canalul său de youtube sau pe paginile de socializare.
Deasemenea, este şi bunicul unor fetiţe minunate.Pentru orice bănăţean, Cristi este un prieten, un menestrel care susţine Boema reşiţeană.
Altruist, cu un simţ al umorului foarte cultivat, Cristi Buică o să zâmbească cu prietenie la urarea noastră de La Mulţi Ani.
Da, cu aleasă preţuire, Maestre, felicitări şi ani frumoşi înainte alături de Resiţa ta şi a noastră.
Să ne trăieşti mulţi ani de la data fabricaţiei!
Anca Bica Bălălău