[FOTO] Marian Truțulescu pe simeze la expoziția universală de artă „NAȚIUNILE UNITE – simbolul vieții, libertății și fericirii”
„Personalitatea este totul în artă şi poezie”,spunea Johann Wolfgang von Goethe, iar artistul plastic reşiţean, profesor doctor în arte vizuale şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, confirmă acest lucru pentru că rolul celui predestinat în a face artă este să-şi înalţe capul atunci când crezurile se moleşesc.
Articol editat de Radio Resita, 28 septembrie 2020, 19:26
De această dată arta plastică reșițeană și românească prin Marian Truțulescu reprezintă țara noastră la un eveniment unic în lume, fiindcă România marchează o premieră mondială pentru arta contemporană.
Evenimentul are loc în în contextul aniversării a 75 de ani de la înființarea ONU și a 65 de ani de la aderarea României la această organizație, iar Fundația „Inter-Art” din Aiud organizează expoziția universală de artă „NAȚIUNILE UNITE – simbolul vieții, libertății și fericirii”, eveniment care se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis.
Acest eveniment unic constituie o premieră mondială absolută deoarece, pentru prima dată în istorie, artiști din toate cele 193 de State Membre ONU expun lucrări în cadrul aceleiași expoziții.
Din România expun lucrări 24 de artiști, aparținând unui spectru multietnic larg. Expoziția reprezintă contribuția specială a României pentru aniversarea ONU.
În acest an, expoziția se va desfășura online, urmând să fie organizată fizic în cursul anului 2021, la sediul Organizației Națiunilor Unite, dacă situația epidemiologică generată de virusul SARS-CoV-2 o va permite.
În mesajul transmis cu prilejul lansării expoziției în mediul online, Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a arătat că << Expoziția inaugurată astăzi constituie o frescă simbolică a timpurilor noastre, creată într-un context în care avem nevoie – mai mult decât oricând – de solidaritate și înțelegere. […] Nu întâmplător, factorul cheie care a permis realizarea acestei expoziții este același cu cel care a motivat acțiunea ONU de la crearea sa în 1945 și care garantează succesul pe mai departe al Organizației în demonstrarea „artei unității” dintre națiuni: cooperarea internațională, în beneficiul cetățenilor noștri >>.
Totodată, Stefan Balog, inițiatorul și curatorul expoziției a declarat că: „Un vis frumos devine realitate cu acest proiect, unic în felul său. O realizare ce definește pe deplin conceptul Fundației „Inter-Art” de a uni prin artă toate națiunile lumii. Am crezut întotdeauna în această deviză, iar în cei 25 de ani de când existăm am făcut tot posibilul să demonstrăm că arta și cultura unui popor reprezintă cel mai bun ambasador. […] Această expoziție reprezintă un moment istoric, nu doar o premieră mondială. Este un cadou aniversar, dar și un eveniment intercontinental ce oferă șanse egale tuturor țărilor de pe glob de a se afirma prin arta lor”.
Expoziția beneficiază de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și al Institutului Cultural Român (ICR). Parteneri în organizarea expoziției sunt: Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Primăria Aiud și Centrul Cultural Liviu Rebreanu din Aiud. Biroul de presă a Fundației „Inter-Art” .
Încă o dată, artistul plastic pune în CV-ul cultural al Reșiței semnătura, ce înobilează prin măiestria sa identitatea ce transcede prin onoare hotarele timpului cu plus valoarea creației sale, iar de această dată artistul plastic Marian Truţulescu duce Reşiţa pe simeze la O.N.U.!
Anca Bica Bălălău