[FOTO] Mari voci:Montserrat Caballé,88 de ani de la naştere!
Deși nu îi plăcea să i se spună Divă, Montserrat Caballé a lăsat un gol imens în sufletul melomanilor, fiindcă prin plecarea ei scena este tot mai goală… a fost soprană, cântăreață de operă spaniolă de origine catalană, renumită pentru tehnica ei bel canto.
Articol editat de Radio Resita, 11 aprilie 2021, 20:43
Artista s-a născut acum 88 de ani pe 12 aprilie 1933, în Barcelona, sub numele Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.
Primele lecții de canto le primește la Conservatorio Superior di Liceo, cunoscut în Catalonia sub denumirea alintată de Liceu, din Barcelona sub îndrumarea lui Napoleone Annavazzi, Eugenia Kemmeny și Conchita Badia, pe care îl absolvă în 1954 cu „Medalia de Aur”. A debutat în 1956, a susţinut peste 4.000 de recitaluri şi era una dintre ultimele mari dive ale operei.
După studii de perfecționare în Milano, primește în 1965 rolul lui Mimi din opera „Boema” de Puccini pe scena Teatrului de Operă din Basel, Elveția.
În anii 1959 – 1962 cântă ca solistă la Opera din Bremen, Germania. În anul 1962 întreprinde un turneu în Mexic în rolul lui Manon din opera cu același nume de Massenet.
În 1965, fără să fi făcut vreo probă, înlocuiește pe soprana Marilyn Horne, indisponibilă din motive medicale, într-un spectacol concertant la Carnegie Hall din New York, interpretând rolul titular din opera „Lucrezia Borgia” de Gaetano Donizetti.
Urmează o carieră strălucită, întinsă pe următoarele patru decenii, în cele mai importante roluri ale repertoriului de operă, începând cu rolul Contesei din „Nunta lui Figaro” de Mozart și al Mareșalei din „Cavalerul Rozelor” de Richard Strauss la Festivalul muzical din Glyndebourne (1965). În același an este invitată la Metropolitan Opera din New York, unde debutează în rolul Margaretei din opera „Faust” de Gounod.
„Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, aşa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioadă are divele ei, iar în cazul meu, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi fac treaba bine, cât mai bine posibil, la nivelul cel mai înalt. Când cântam Manon Lescaut cu Plácido Domingo, care era minunat, el mi-a spus că descoperea o nouă lume cântând cu mine şi mie mi se întâmpla la fel. Cu José Carreras am avut o relaţie specială, eram vrăjiţi când ne ascultam reciproc. În ceea ce îl priveşte pe Luciano Pavarotti, el era ca un tată”, mărturisea artista.
Montserrat Caballé a fost căsătorită cu tenorul spaniol Bernabé Martí, fiica lor, Montserrat Martí, de asemenea cântăreață, a apărut în mai multe concerte alături de mama sa.
În calitate de ambasador UNESCO, Montserrat Caballé a desfășurat o activitate umanitară neobosită în sprijinul fundațiilor destinate ajutorării copiilor din țările subdezvoltate.
Montserat Caballé s-a remarcat nu numai ca o cântăreață de clasă internațională în muzica de operă, oratorii și lied-uri, ea a fost aclamată și pentru interpretarea așa-zisei U-Music, apărând alături de legendarul Freddie Mercury din grupul britanic „Queen” de muzică rock, cu care a inregistrat un album de discuri în anul 1988.
Astăzi,pe vremuri de pandemie când ne lipsesc atât de mult spectacolele de operă, teatru sau divertisment, făcându-i un Laudatio, realizăm poate cu tristețe însemnătatea marilor artiști ai lumii, fiindcă pe parcursul carierei sale, Caballé a împărţit scena cu mari artişti precum Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras.
Montserat Caballé, a plecat acum 3 ani pe 6 octombrie 2018, dar nimeni nu poate uita prezenţa sa scenică în 1990 la Barcelona în „La Fiamma” de Respighi, apoi în anul 1992 participarea la concertele de deschidere ale Expoziției Internaționale din Sevilla și Olimpiadei din Barcelona.
Deasemenea, în anul 1994 a susţinut un concert la Vatican în prezența Papei Ioan Paul al II-lea.
Nimeni nu poate uita piesa „Barcelona”, iniţial lansată în anul 1987 şi folosită pentru Olimpiada din 1992, unde alături de Freddie Mercury electriza audiența…
De 3 ani sunt împreună pe scena Veșniciei…şi cântă… pentru că muzica nu moare niciodată…
Anca Bica Bălălău
Sursa-wikipedia