[FOTO] „Maica Domnului de la Scăiuş” în apariţie editorială la Reşiţa
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 mai 2014, 20:11
Secţia germană “Alexander Tietz” a Bibliotecii judeţene “Paul Iorgovici” din Reşiţa a găzduit, în această după amiază, o lansare de carte religioasă, semnată de Episcopul Greco-catolic al Eparhiei de Lugoj, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian.
După două apariţii editorial de success, “Rafila Găluţ – Fecioara stigmatizată din Bocsig” şi “Ecumenismul – drumul spre unitate creştină”, în această după amiază a fost prezentată publicului o a treia lucrare semnată de Prea Sfinţia Sa, Alexandru Mesian, şi-anume “Maica Domnului de la Scăiuş”. Inspirată dintr-un fapt real, lucrarea relatează în amănunt fazele prin care Sfânta Fecioară Maria a lăcrimat de două ori prin icoana sa din biserica din comuna cărăşană Scăiuş – cel mai apropiat loc de pelerinaj al greco-catolicilor reşiţeni. Evenimentul lăcrimării s-a produs în faţa şi a fost confirmat de 150 de de martori ocular, la 30 septembrie respective 15 octombrie 1934 şi este potrivit specialiştilor cea mai veridică din întreg intervalul secolului al XX-lea. În prezent, în lume, sunt cunoscute 80 de locaţii în care icoane şi statui ale Maicii Domnului lăcrimează. Potrivit Bisericii, semnificaţia lacrimilor este durerea Maicii Sfinte pentru sărmanii păcătoşi şi dispreţul unora faţă de viaţa creştină şi de cei ce cred.
Cartea lansată în această după-amiază, apărută la editura „Surorile Lauretane” din Baia Mare, cuprinde structurate pe capitole, impresii, relatări şi istorisiri ale foştilor preoţi şi episcopi greco-catolici, dar şi ale pelerinilor care au vizitat locaţia cărăşană.
Evenimentul s-a consumat în prezenţa confraţilor în credinţă, reprezentanţii bisericilor Greco-catolice şi Romano-catolice din Reşiţa şi împrejurimi.
Menţionăm că, Scăiuşul este o localitate situate la 25 km de Lugoj în judeţul Caraş-Severin, iar Parohia Greco-catolică a fost înfiinţată în anul 1855.
Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a fost prezent la eveniment şi consemnează: