[FOTO] Luna plantării arborilor: Direcţia Silvică va împăduri 670 de hectare în Caraş-Severin
Cu o întârziere de câteva zile, Luna Plantării Arborilor s-a deschis cu realizări la activ miercuri, 20 martie, oficial, în Caraş-Severin. La sediul din Reşiţa, şeful Direcţiei silvice judeţene, Zaharia Şandru a prezentat programul instituţiei vizând împăduririle şi regenerările în cadrul campaniei de anul acesta:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 martie 2019, 12:41
„Pentru anul 2019, Direcţia silvică Caraş-Severin îşi propune să regenereze în judeţ în jur de 670 de hectare din care 138 de hectare – regenerări artificiale şi 530 de hectare pe cale naturală. De-asemenea vom reveni pe o suprafaţă de 58 de hectare cu completări la regenerările de anul trecut unde nu a fost o reuşită de sută la sută. La lucrările de împăduriri de anul acesta vom folosi peste un milion de puieţi din specii de răşinoase şi foioase, respectiv: brad, molid, larice, pin, gorun, paltin de munte, cireş, frasin – puieţi care au fost produşi în pepinierele din cadrul Ocoalelor silvice cărăşene. Până la această dată am realizat 40 de hectare de regenerare artificială şi 17 de completări, aproximativ 30% din suprafaţa pe care ne-am planificat-o. Valoarea tuturor lucrărilor se ridică la suma de 1.850.000 de lei. Din aceştia vor fi plătiţi şi muncitorii zilieri cu care facem aceste lucrări, sub stricta îndrumare a personalului tehnic şi a pădurarilor”.
Ca în fiecare an, şi în 2019, între 15 martie şi 15 aprilie, Direcţia Silvică Caraş-Severin marchează „Luna plantării arborilor” cu sloganul „Contează pentru viitor!”. În acest an, silvicultorii cărăşeni vor împăduri o suprafaţă de 669,18 hectare, din care 530,34 de hectare cu regenerări naturale şi alte 138,84 pe cale artificială. De-asemenea se vor executa completări pentru corectarea pierderilor din anul 2018 pe o suprafaţă de 58,32 hectare, a transmis pentru Radio Reşiţa, şeful departamentului împăduriri, George Rotariu. Conform acestuia, a fost executată astăzi o vizită într-un şantier de împăduriri pe raza UP 3 Steierdorf din cadrul Ocolului silvic Anina unde sunt prevăzute în această perioadă împăduriri cu molid pe o suprafaţă de 2,48 hectare şi de regenerări naturale de 2,90 hectare.
Zaharia Şandru a mai spus că, din cauza stratului consistent de zăpadă de pe raza Ocoalelor silvice din zona Munţilor Semenic şi Ţarcu, Luna plantării arborilor ar putea fi prelungită până la 1 Mai.