[FOTO] Locuitorii din Secu vor condiţii decente. Primarul promite rezolvarea problemelor
Problemele de zi cu zi din cartierul Secu al municipiului Reşiţa au devenit apăsătoare, pentru că primăria, susţin localnicii, a cam uitat de ei.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 mai 2023, 16:07 / actualizat: 18 mai 2023, 13:33
Mizeria din cartier, gunoaiele menajere de la tot pasul, lipsa apei şi a canalizării, drumurile sparte sunt numai o parte a nemulţumirilor localnicilor din Secu.
„Primăria Reșița are în cartierul Secu locații la care nu își face datoria de a veni să le întrețină, să le organizeze, să facă curățenie, ca de exemplu toată parcarea de la biserică este plină de mizerie. Doresc să se facă un program de reabilitare a tuturor problemelor din cartier„, a subliniat Cristian Nimirceag.
„Problema noastră este că de la viaduct încolo, încă 1,5 km pe noi nu ne bagă nimeni în seamă, nu ne fac drumul, nu ne-au tras apa, de canalizare ce să mai vorbim. Cu gunoiul, au venit mai întâi şi ne-au amendaț și după aia abia ne-a adus tomberoanele„, a precizat indignat Ioan Bădărău.
„S-a făcut stația de epurare și la 100 m mai în jos au stricat drumul, nu se mai poate circula deloc cu mașina. Am un frate bolnav, alimentele, apa şi tot ce avem de adus le cărăm cu roaba„, spune Lucreţia Şandru.
„Socrilor mei nu le-a aprobat alimentarea cu apă şi canalizarea. Am tot făcut cereri şi ne-au fost amânate. Ni s-a spus că va veni Primăria să facă prelungire de contract, dar nu se poate face pentru că nu suntem cuprinşi în proiect pentru că noi locuim după apeduct şi acolo proiectantul nu a văzut că mai sunt locuinţe şi nu le-a cuprins. Nu ne rămâne decât să aşteptăm. Au fost de „n” ori pe teren şi chiar şi doamna de la Bucureşti care a făcut proiectul, dar au ridicat din umeri şi au plecat„, am aflat de la Elisabeta Colojoară.
„Curățenia lasă de dorit. Acuma vreo 40 de ani, satul ăsta era egalul Gărânei. Acum am fost lăsaţi de izbelişte. De ce se face lucru de calitate la Cuptoare și la noi în Secu, nu?”, întreabă nedumerit Vasile Ciopei.
… şi la nemulţumirile cetăţenilor are răspuns concret primarul urbei, Ioan Popa, care s-a deplasat personal la faţa locului, a stat de vorbă cu localnicii şi a găsit şi soluţii:
„Am fost la Secu pentru că au fost câteva reclamații, câteva sesizări de la cetățeni legate de cum arată zona respectivă, de faptul că sunt câteva familii care pun probleme legate de curățenie, de igienă şi aşa mai departe. Într-adevăr, noi am mai mutat din familiile pe care le-am evacuat din zona Mociur o parte dintre ele în Secu. Am fost să vorbesc cu cetățenii. Vom lua măsuri, noi, Primăria Reșița, de asanare a zonei respective, de amenajare. Încercăm să plantăm și câțiva copaci în zonă. E un loc care poate deveni un parc în imediată vecinătate a Bisericii Catolice. În afară de asta existau sugestii, solicitări să se amenajeze un acces pentru turiști în zona viaductului care duce apă spre centrala de la Grebla. Sunt foarte multe accese care pot fi folosite de bicicliști sau de turiști care merg la pas în zona respectivă. O să vedem în funcție de cum stăm cu bugetul primăriei ce putem face în zonă. Primul lucru pe care trebuie să-l facem acolo, după ce se va finaliza preluarea apă-canal, va trebui să asfaltăm coborârea spre Secu până în zona Bisericii Catolice. Noi analizăm fiecare solicitare și în funcție de capacitatea primăriei de a duce, ca și bugete aceste solicitări, le ducem la capăt„.
Amintim că, în anul 1968, autoritățile vremii, au desființat comuna Cuptoare-Secul și de atunci cele două localităţi se află în administrarea primăriei din Reșița, urmând ca de după 1990 să figureze ca şi cartiere ale municipiului de pe Bârzava.