[FOTO] Lindenfeld – Satul fără niciun locuitor din Caraş-Severin. Casele, şcoala şi biserica au devenit ruine
126 de localităţi din România au rămas pustii, au rămas doar cu numele… Una dintre localităţi se află în judeţul Caraş-Severin. Conform Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011, Lindenfeld nu mai are nici un locuitor.
Articol editat de Mirabela Afronie, 10 mai 2019, 13:00 / actualizat: 11 mai 2019, 7:51
A fost odată ca niciodată în munţii Semenic un sat numit Lindenfeld… Cândva avea aproximativ 230 de locuitori.
Dieter Schmidt scrie în singura carte despre acest loc supranumit „Satul fantomă” următoarele: Situat la o altitudine de 760 metri în Masivul Semenic, Lindenfeld a avut la început 37 de case, fiind aflat la mare distanţă de alte localităţi, cu dificile căi de acces şi cu cea mai apropiată gară la aproximativ 20 km de sat.
Cartea apărută în 1991 arată exact modul în care a fost populată zona, cum în 1827 pe Valea Timişului au fost aduşi primii nemţi. 56 de familii din Boemia au parcurs un drum nu foarte uşor pentru a ajunge în Banat. Până în apropiere de Biserica Albă au venit cu vaporul pe Dunăre, după care cu căruţe trase de cai şi de boi prin munţi. Un an mai târziu încă 506 familii au ales să locuiască în Caraş-Severin. Aşa a apărut Sadova Veche, Brebu Nou, Gărâna şi Lindenfeld.
Momentul maxim al populării localităţii Lindenfeld a fost anul 1920, când au existat 302 locuitori, toţi de naţionalitate germană. Dar după acest apogeu a urmat depopularea care s-a intensificat după cel de-al doilea război mondial.
O fostă locuitoare, Maria Wesselak, actualmente domiciliată în Germania povesteşte:
Satul Lindenfeld a fost întemeiat în 1828 în condiţii dificile. A supravieţuit unor vremuri grele, dar ceea ce a provocat descompunerea sa a fosţ după părerea mea, faptul că satului nu i s-a construit niciodată o şosea de acces. În sat se putea ajunge doar pe jos sau cu căruţa trasă de cai, pe un drum neamenajat.
Astăzi fosta localitate Lindenfeld a devenit atracţie turistică. Ultimul sătean a murit în 2004. Casele, şcoala şi biserica au devenit ruine.
În Lindenfeld se poate ajunge cu maşina, pe DN 6, prin comuna Buchin. O altă variantă de acces este pe cealaltă parte a muntelui, prin satul Gărâna, pe un traseu de peste 8 km ce poate fi parcurs doar la pas.
În aceeaşi situaţie se află trei localităţi din Timiş: Cireşu Mic – comuna Criciova, Checheş – comuna Secăş, Bunea Mică – comuna Făget.
Foto: Adina Davidoiu