[FOTO] Din Banat în Oltenia peste Podul lui Dumnezeu
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 iulie 2015, 09:30 / actualizat: 20 iulie 2015, 15:39
Podul Natural de la Ponoarele sau Podul lui Dumnezeu este unicul pasaj natural rutier funcțional la nivel național, traversat de DJ 670 Baia de Aramă – Drobeta Turnu-Severin, ce a rezultat prin surparea tavanului Peşterii Podului. Este cel mai mare pod natural din România, al doilea ca mărime din Europa şi singurul din lume deschis traficului rutier inclusiv de mare tonaj.
Dimensiunile acestuia întrunesc: 30 de metri lungime, 13 metri lățime, 22 de metri înălțime și 9 metri grosime. Ca alcătuire petrografică prezintă o structură masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se într-o stare de conservare mult mai bună decât cea din amonte.
Podul lui Dumnezeu sau Podul natural cum i se mai spune se află în centrul localităţii mehedinţene Ponoarele, în apropiere de primărie, fiind o uriaşă arcadă de piatră care traversează Valea Pragului.
Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii şi vremuirii.
Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului.
Localnicii au păstrat numeroase legende despre formarea Podului care explică denumirea de Podul lui Dumnezeu sau Podul Uriaşilor: „Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de oamenii din Ponoarele care nu puteau trece Valea Pragului şi l-a alungat pe diavol care se adăpostea în peştera de la Pod. Dracul a fugit şi atunci tavanul peşterii s-a prăbuşit, iar Dumnezeu a făcut podul pentru oameni. Dracul a ieşit la Zătonul Mare zgârâind cu ghiarele stâncile din Dealul Peşterii. Acolo s-a aşezat pe o piatră care-i poartă şi acum numele Stânca Dracului”. (Hardy Cvoica)
Sursa foto: alpinet.org.; ponoare.ro