[FOTO] La Mocrea a fost inaugurată prima grădină terapeutică din România
foto: CJ Arad
Articol editat de Sebastian Dragomir, 10 iunie 2014, 16:44
Este un proiect dezvoltat de Spitalul de Psihiatrie Mocrea, în colaborare cu Marcela Nicşanu, inginer peisagist. Grădina se întinde pe o suprafaţă de 1500 m.p., unde au fost plantate circa 3000 de plante (flori, plante aromatice, arbuşti – cu proprietăţi terapeutice). Valoarea proiectului este de 30.000 de lei, sumă alocată de către Consiliul Judeţean Arad. De altfel, Nicolae Ioţcu, preşedintele forului judeţean a inaugurat astăzi acest obiectiv inedit pentru ţara noastră. Aproximativ 40 de pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie Mocrea au fost incluşi în acest proiect, ca formă de terapie ocupaţională, pentru tratarea afecţiunilor celor internaţi.
Terapia horticolă a ajuns şi în România, în beneficiul bolnavilor, sprijinind persoanele aflate într-un proces de redescoperire şi recuperare.
„Ideea s-a născut din necesitatea ocupării timpului pacienţilor noştri, altul decât cel ocupat cu activităţile curente desfăşurate împreună cu asistenţii. Împreună cu cele două specialiste în psihologie, am ajuns la concluzia că cea mai bună activitate ar fi terapia prin plantarea florilor, îngrijirea grădinii. Bolnavii sunt foarte încântaţi, lucrează, se implică nu doar ca efort fizic, ci şi emoţional. Sunt convinsă că această activitate este benefică pentru ei”, a afirmat Monica Pele, manager al Spitalului de Psihiatrie din Mocrea.
„Acest gen de terapie este foarte utilizat în Europa, în ţări precum Anglia sau Norvegia şi cu siguranţă pacienţii din acest spital vor beneficia din plin de efectele ei. Vom încerca să extindem terapia horticolă şi la celelalte spitale cărora le permite spaţiul pentru astfel de grădini, care pot deveni totodată şi mijloace de terapie ocupaţională, dar şi oaze de recreere, care nu pot decât să fie benefice bolnavilor”, a afirmat Nicolae Ioţcu.
Terapia horticolă este un proces care utilizează plante şi activităţi de grădinarit pentru a îmbunătăţi social, educaţional şi psihologic precum ajustarea fizică a persoanelor ce vor să-şi amelioreze corpul, mintea şi sufletul.
(Sebastian Dragomir)
foto: CJ Arad