[FOTO-AUDIO] Într-un cimitir din Reşiţa, trupul Mântuitorului Isus Hristos a dispărut de pe cruce
În ultimele săptămâni, în cimitirele din municipiul Reşiţa, inscripţiile și ramele din bronz au fost smulse de pe pietrele funerare, iar o parte din morminte devastate, dar asta nu ar fi o problemă nouă şi necunoscută urbei,
Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 noiembrie 2020, 11:25 / actualizat: 2 noiembrie 2020, 14:37
Într-unul din cimitirele catolice din oraş chiar şi corpusul (n.r. trupul) din bronz al Mântuitorului Isus Hristos, de dimensiuni impresionante, a fost smuls de pe crucea centrală amplasată în incinta obiectivului din cartierul Muncitoresc.
Am contactat Dieceza romano-catolică de Timişoara şi de la părintele vicar Johann Dirschl am aflat că, administrarea cimitirelor de pe raza municipiului de pe Bârzava este atribuită primăriei oraşului, iar până în prezent nu a fost înregistrată nicio plângere privind acest act grav de vandalism.
Am încercat să luăm legătura şi cu serviciul care se ocupă de administrarea cimitirelor, şi de la şeful acestuia, Daniel Călin am aflat că nici dumnealor nu le-a parvenit nicio sesizare privind acest aspect, dar vor urmări şi vor cerceta la punctele de colectare a fierului vechi de pe raza oraşului pentru o eventuală depistare a acestui obiect. Daniel Călin a mai spus pentru Radio Reşiţa că, întâmpină probleme mari în ceea ce priveşte cimitirul nr. 3 cu toate măsurile intreprinse în acea locaţie.
Conform părintelui vicar general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara, Monsignior Johann Dirschl, crucea centrală sau mare cum este ea cunoscută, din incinta fiecărui cimitir, are un rol important în viaţa liturgică a urbei, este un simbol al Bisericii. În fiecare cimitir este o cruce centrală unde sunt săvârşite diferitele activităţi religioase, ca de exemplu acum în data de 2 noiembrie de Ziua Morţilor şi a Tuturor Sfinţilor când preotul merge în cimitir, acolo se roagă toată lumea. Şi din vechime deja se proceda la fel. Pentru cei care nu aveau un loc de veci în cimitir, erau căzuţi în războaie sau decedaţi pe alte meleaguri, departe de casă, rugăciunile se făceau la crucea centrală, acolo se puneau flori, lumânări, se rostea numele eroilor şi aşa mai departe. Nu este în ordine ca această cruce să fie devastată şi să nu intereseze pe nimeni de rostul ei, a mai subliniat părintele vicar Johann Dirschl în exclusivitate pentru Radio Reşiţa.
Foto: Radio Reşiţa