Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO-AUDIO] 145 de ani de şcoală la Reşiţa: o bornă între trecut şi viitor. Generaţiile şi-au întins mâinile la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz”

[UPDATE] Două zile încărcate de evenimente au demonstrat prin calitate, tradiţia şi valoarea dusă mai departe a celei mai vechi unităţi de învăţământ din Reşiţa, cunoscută de-alungul deceniilor ca Bastilia, Liceul de piatră, Liceul Nr. 1, Liceul Industrial Nr. 5 sau actualul Colegiu Naţional „Diaconovici-Tietz”.

[FOTO-AUDIO] 145 de ani de şcoală la Reşiţa: o bornă între trecut şi viitor. Generaţiile şi-au întins mâinile la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz”

Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 octombrie 2022, 20:00 / actualizat: 8 octombrie 2022, 21:19

Cea de-a doua şi ultima zi a evenimentului, dedicat aniversării celor 145 de ani de existenţă în acest spaţiu, vineri, 7 octombrie s-a consumat în prezenţa elevilor, a cadrelor didactice de ieri şi de azi şi a invitaţilor de pretutindeni. A fost dezvelită placa aniversară, s-a lansat almanahul şi la cinematograful „Dacia” a avut loc un amplu spectacol de muzică şi culoare, intitulat „Mesaj către viitor”.

Dezvelirea plăcii aniversare s-a consumat în prezenţa unui pion important pentru evoluţia spre Europa a acestei unităţi de învăţământ, este vorba de profesorul Ana Kremm, fost director şi cadru didactic, care pentru Radio Reşiţa a subliniat:

La ceas de seară, când cortina istoriei a căzut peste încă un an important, prof. Viorica Gârtoi, actualul director al Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz”, o fermă continuatoare a tradiţiilor, valorilor, istoriei şi educaţiei, preluate de la predecesorul ei, fostul director prof. Florica Molnar, a concluzionat:

prof. Viorica Gârtoi
prof. Florica Molnar

Evenimentul s-a consumat în prezenţa deputaţilor minorităţii germane din Parlamentul României, Victor Ovidiu Ganţ şi al minorităţii croate din România, Slobodan Giureci Ghera, precum şi a reprezentanţilor Primăriei Reşiţa şi a presei locale.

La revedere la 150 de ani în 2027! a fost mesajul transmis elevilor şi corpului profesoral de unul dintre personajele care au jucat un rol important în drumul spre Europa al actualului Colegiu Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa, profesorul Ana Kremm, unul dintre foştii directori şi dascăli ai celei mai vechi şcoli din urbea de pe Bârzava.

Ana Kremm şi-a adus aportul la întocmirea almanahului şcolii şi la 125 de ani, dar şi la 140, acum şi poate şi peste 5 ani când Bastilia, aşa cum este cunoscută unitatea de învăţământ în acest spaţiu, va sărbători un secol şi jumătate de existenţă pe meleagurile încărcate de istorie ale Banatului de Munte:

***

[UPDATE] Un secol şi patruzecişicinci de decenii de activitate în slujba învăţământului din spaţiul Banatului de Munte a fost marcat joi, 6 octombrie la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa.

Cei 145 de ani de la înfiinţarea celei mai vechi instituţii de învăţământ din municipiul de pe Bârzava, unitate şcolară care găzduieşte unul dintre cele mai noi colegii naţionale din Caraş-Severin, au fost marcaţi prin mai multe evenimente festive.

Manifestările au început deja din după-amiaza zilei de miercuri, 5 octombrie când pe scena sălii „Lira” a Liceului de Artă „Sabin Păutza” din urbe, cu un concert de cameră, în prezenţa ES Regina Lochner – consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, a fost marcată Ziua Unităţii Germaniei sau ziua naţională a acestui stat european prieten.

Activităţile din program au continuat joi, 6 octombrie la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” unde în prima parte a zilei, în prezenţa ES Regina Lochner, au fost dezvelite 8 plăci comemorative cu foşti dascăli sau elevi ai şcolii, care au dat numele unor săli de clasă sau laboratoare din incinta unităţii de învăţământ.

O serie de activităţi au organizat cu acest prilej cadrele didactice şi elevii şcolii împreună cu conducerea, desfăşurând de-asemenea mai multe ateliere de lucru pe diferite teme, dar şi expoziţii, recitaluri corale şi lansări de carte. Cei prezenţi au depănat amintiri şi s-au bucurat că au avut prilejul să se reîntâlnească după 20, 30, 40, 45, 50 sau peste de ani de la absolvire, fie de la cursurile de zi, fie de la seral.

Vox absolventi Bastilia

Manifestările au continuat în a doua parte a zilei când în curtea colegiului s-a consumat întâlnirea generaţiilor în prezenţa foştilor absolvenţi, foşti şi actuali profesori, conducerea unităţii de învăţământ şi invitaţi. Dintre cei prezenţi îi amintim pe publicistul Titus Crisciu, absolvent al promoţiei 1958, compozitorul Sabin Păutza – 1960, prof. Doina Ţundrea, absolventă a promoţiei 1963. prof. Zenovia Topală – 1964, dr. Dana Antoaneta Bălănescu – 1974, Camelia Duca – 1977, col.(r) Ilarie Buşe – 1979, Erwin Josef Ţigla – 1981, jr. Gabriela Stuparu – 1984, Gerhard Chwoika şi Carmen Walter – 1990, conf. univ. dr. Christian Chioncel – 1997, ing. Ana Maria Potânc – 2017, Alex Moldovan – 2021 şi Timeea Veselin – 2023.

Bastilia, cum este cunoscut Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” în sfera absolvenţilor şi a elevilor acestuia, dar şi a reşiţenilor a dat ţării şi lumii personalităţi, precum: academicianul Dan D. Farcaş, matematicianul Ciprian Foiaş, compozitorul şi muzicologul Sabin Păutza, prof. univ. Ion Vela – fost rector al universităţii reşiţene, dar şi senator de Caraş-Severin, solista de muzică uşoară Stela Enache, Erwin Josef Tigla – promotor cultural al activităţilor etnicilor germani din Caraş-Severin şi preşedinte al Forumului democratic al Germanilor din judeţ, dar şi oameni de seamă ai urbei, cum ar fi: profesorii Dolores Weisz, Adina Ghinaci, Heidrun Stanciu, Zenovia Topală, Doina Ţundrea, Carmen Şulţi şi Sonia Maria Chwoika – foşti elevi şi actuali dascăli ai şcolii, jurnaliştii Marius Căruntu şi Gerhard Chwoika, precum şi oamenii politici Sebastian Purec şi Flavius Nedelcea, au absolvit această unitate de învăţământ în decursul anilor.

Activităţile prevăzute cu ocazia aniversării celei mai vechi şcoli din Reşiţa se vor încheia vineri, 7 octombrie cu un careu festiv la ora 10.00 în curtea unităţii de învăţământ, urmat de lansarea almanahului şcolii la ceas de sărbătoare, iar de la ora 14.00 la cinematograful „Dacia” se va desfăşura un spectacol aniversar, care va încheia festivităţile.

Amintim că, obiectivul care astăzi găzduieşte Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa, a fost edificat, în oraşul de pe Bârzava, ca Şcoală Superioară Comunală, la 7 octombrie 1877, iar de-atunci şi până astăzi a avut o seamă de titulaturi, precum: 1877-1919-Școala Civilă de Băieți și Fete; 1919-1928-Școala Medie de Stat pentru Fete; 1928-1945- Gimnaziul de Fete; 1945-1948-Liceul de Fete “ Ing. Ada Marinescu”;1948-1959- Liceul Mixt Reșița; 1959-1961-Școala Medie Mixtă nr 1; 1961-1964 din nou Liceul Mixt Reșița; 1964-1966 -Școala Medie Nr.1 Reșița; 1966-1970- Liceul Nr. 1 Reșița;1970-1976-Liceul de Cultură Generală Nr. 1 Reșița; 1976-1978-Liceul Real Umanist Nr.1; 1978-1989- Liceul Industrial Nr. 5; 1989-1999- Liceul Teoretic Nr. 4; 1999-2016- Liceul “Diaconovici-Tietz”; 2016-prezent Colegiul Național “Diaconovici-Tietz”.

Grupurile vocale „Allegretto” a Liceului de Artă „Sabin Păutza”, condus de prof. Emanuela Moldovan şi „Vocea Bastiliei”, condus de prof. Nicoleta Dobre, dar şi Trio Instrumental, coordonat de prof. Diana Silaghi, au înrămat muzical evenimentul.

Cei prezenţi au avut prilejul ca pe simeze să vadă expoziţia personală de pictură a prof. Adina Ghinaci.

Evenimentul a fost moderat de prof. Florica Molnar, fostul director al colegiului respectiv de prof. Viorica Gârtoi, actual director şi prof. Sonia Maria Chwoika, director adjunct, iar atât foştii, dar şi actualii profesori, prezenţi, au susţinut alocuţiuni sau au depănat amintiri din anii în care au fost elevi şi dascăli ai Bastiliei.

La Mulţi Ani!

***

Întâlnirea generaţiilor la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” la 145 de ani de şcoală în Banatul Montan

Un secol şi aproape jumătate de educaţie şi tradiţie în slujba învăţământului din spaţiul Banatului de Munte vor fi marcaţi joi, 6 şi vineri, 7 octombrie la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa.

Din programul manifestărilor care sunt programate să aibă loc amintim: întâlnirea generaţiilor, careu festiv, dezvelirea unor plăci comemorative şi redenumiri de cabinete, laboratoare şi săli de clasă cu participarea consulului Germaniei la Timişoara, Excelenţa Sa Regina Lochner, istorie şi prezent la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” – sesiune de alocuţiuni ale invitaţilor şi lansarea almanahului şcolii.

Evenimentul se va încheia cu un spectacol aniversar, intitulat generic „Mesaj către viitor”.

,

Pacienţii internaţi în spitalele din Caraş-Severin au solicitat urna mobilă
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:24

Pacienţii internaţi în spitalele din Caraş-Severin au solicitat urna mobilă

Persoanele internate în spital care nu se pot deplasa către secţia de votare din cauza problemelor de sănătate pot solicita urna mobilă. La...

Pacienţii internaţi în spitalele din Caraş-Severin au solicitat urna mobilă
MAI Caraş-Severin: au fost semnalate 6 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, 3 sunt în curs de verificare
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 12:32

MAI Caraş-Severin: au fost semnalate 6 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, 3 sunt în curs de verificare

Pe parcursul nopții, cât timp cele 364 de secții de votare organizate la nivelul județului Caraș-Severin s-au aflat sub protecția efectivelor...

MAI Caraş-Severin: au fost semnalate 6 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, 3 sunt în curs de verificare
Un reşiţean a ajuns în arest după ce a încălcat un ordin de protecţie
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 11:45

Un reşiţean a ajuns în arest după ce a încălcat un ordin de protecţie

Un reşiţean a ajuns în arest după ce a încălcat un ordin de protecţie. Bărbatul poată acum dispozitiv electronic de supraveghere....

Un reşiţean a ajuns în arest după ce a încălcat un ordin de protecţie
Prezenţa la PREZIDENŢIALE 2024: Până la ora 12:00 au votat 20,33% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 08:28

Prezenţa la PREZIDENŢIALE 2024: Până la ora 12:00 au votat 20,33% dintre alegători

Aproximativ 19 milioane de români sunt chemaţi la urne, astăzi, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale. ORA 12:00 Prezența în...

Prezenţa la PREZIDENŢIALE 2024: Până la ora 12:00 au votat 20,33% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 07:39

Prezidenţiale2024: A început votarea în ţară

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7,00 în ţară,...

Prezidenţiale2024: A început votarea în ţară
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 15:31

Mai multe localităţi din Caraş-Severin au rămas fără curent electric. Sute de abonaţi sunt afectaţi din cauza vremii

Localităţile Brebu Nou, Zorlenţu Mare, Cărăvan şi Turnu Ruieni sunt în continuare fără curent electric din cauza vremii, în special după...

Mai multe localităţi din Caraş-Severin au rămas fără curent electric. Sute de abonaţi sunt afectaţi din cauza vremii
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 15:19

Medicii Spitalului Victor Babeş din Timişoara efectuează în acest weekend spirometrii gratuite

Medicii Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara efectuează în acest sfârşit de săptămână spirometrii gratuite pentru a...

Medicii Spitalului Victor Babeş din Timişoara efectuează în acest weekend spirometrii gratuite
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:28

Artistul Gabriel Cotabiță a părăsit ”scena” la 69 de ani

Nu am știut niciodată de ce trebuie să moară și artiștii. Nu am înțeles de ce? Așa cum nu înțeleg de ce la jumătatea zilei de sâmbătă...

Artistul Gabriel Cotabiță a părăsit ”scena” la 69 de ani