[FOTO] „Educație prin cultură cu tineri și pentru tineri“
Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Teatrul de Vest Reșița și Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița organizează în data de 22 februarie de la ora 8 în sala nr. 10, etraj I, acțiunea „Dragobete/Sf.Valentin.“
Articol editat de Radio Resita, 21 februarie 2019, 16:48
Elevii clasei a III-a C vor avea o întâlnire culturală cu actorul Teatrului de Vest Reșița, Sorin Fruntelată care le va explica importanța sărbătorii, va recita poezii populare pe acesată temă și îi va antrena în jocuri specifice pentru a crea o atmosferă deosebită.
Acțiunea face parte din proiectul „Educație prin cultură cu tineri și pentru tineri“ al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și are ca obiectiv promovarea obiceiurilor și tradițiilor din Banatul de Munte.
De amintit că până în februarie 2016, Dragobete nu avea un simbol asociat. Pe 15 februarie 2016, simbolul Dragobetelui a fost ales în urmă a peste 20.000 de voturi, printr-o campanie de promovare a valorilor românești, organizată de Petrom. Simbolul ales a fost Uniunea.
Campania a supus la vot 9 simboluri, care au fost create prin sintetizarea celor mai regăsite obiceiuri din tradiția sărbătorii de Dragobete.
Simbolul ales, Uniunea, trimite către ritualul păsărilor care, în acea zi, își căutau și găseau perechea pe viață. Ele erau primele care, odată cu dezmorțirea naturii și apariția unui nou anotimp de primăvară, dădeau tonul întregului ritual de trezire la viață, prin iubire.
După anul 1990, românii au importat din Vestul Europei Valentine’s Day, sărbătorită pe 14 februarie și considerată Ziua Îndrăgostiților.Au existat însă și contestări ale acestei datini, unele persoane acordând o importanță mai mare păstrării tradițiilor autohtone și, implicit, sărbătorirea zilei de Dragobete la 24 februarie în locul acesteia. Unele publicații sau companii au început să conducă campanii pro-Dragobete, sub sloganul „De Dragobete iubește românește!”.
În România, celebrarea Sfântului Valentin a luat amploare datorită comercializării diferitelor produse având această tematică.
Anca Bica Bălălău