[FOTO] Dulcele bunicilor a… îndulcit astăzi Valea Cernei!
Articol editat de Mirabela Afronie, 24 septembrie 2016, 20:53
Turiştii şi localnicii, care au venit într-un număr destul de mare, au avut ocazia să viziteze standurile expoziţionale şi să guste cozonacii, cornuleţele, colacii şi prăjiturile specifice cehilor, precum şi varză călită cu costiţă prăjită, însoţite de pâinici specifice acestei etnii, făcute dintr-o făină specială adusă chiar din Cehia, toate fiind asortate cu ţuică de prună. Toate produsele prezentate au fost realizate de gospodinele din Eşelniţa, Eibenthal, Orşova, Sfânta Elena, Gârnic, Ravenska, Moldova Nouă, Şumiţa, Caransebeş şi Băile Herculane. Manifestările s-au încheiat cu un frumos prgram artistic susţinut de elevi de la şcolile din Eşelniţa, Sfânta Elena, Eibenthal şi Gârnic.
Printre cei care au gustat din dulcele bunicilor de astăzi s-a numărat şi Adrian Merca – deputat din partea UDSCR : „Noi încercăm să ne păstrăm tradiţiile, să le exprimăm şi să le prezentăm. Este o acţiune mai delicată DULCELE BUNICILOR , pentru că ne duce la cele ale casei pregătite de bunica, dar şi ce avem în continuare pe mesele comunităţii cehe. Sper că toţi cei care vin astăzi la Herculane vor găsi o portiţă de a veni în comunităţile noastre cehe să vadă nu doar ceea ce este pe masă, ci ceea ce este şi în cămară, pentru că avem şi mâncăruri tradiţionale, nu numai desert! Sunt mâncăruri care numai la cehi se găsesc, care sunt păstrate din generaţie în generaţie, pe care fetele le învaţă de la bunica, de la mama şi mamele le dau mai departe… Acolo unde s-a întrerupr această filieră, băieţii aşteaptă să vină mama ca să le facă mâncare! Întotdeauna aceasta este o legătură nevăzută în familie, pentru că în România găseşti peste tot reţete culinare, dar mâncarea de acasă, chiar şi românească, e altfel, pentru că este a mamei! Aşa este şi la noi, la cehi, dar diferenţa este că noi cunoaştem amândouă bucătării! DULCELE BUNICILOR este promovarea unei culturi existente! Cultura cehă nu este apusă iar noi, cehii din România, ne promovăm cultura şi ne bazăm şi pe sprijinul care vine de la guvernul ceh şi guvernul român. Nu suntem mulţi, dar suntem bine reprezentaţi şi promovăm la nivel internaţional frumuseţile şi cultura noastră şi din România!”
Nu a lipsit de la această manifestare Ştefan Bouda – preşedintele UDSCR – Fliala Banat-Sud: „Apreciez pozitiv această acţiune, mai ales pentru noi, cehii din Banat, care nu am mai rămas atât de mulţi cîţi eram odată! Dar şi noi, cei puţini, vrem să ne prezentăm tradiţiile şi să arătăm şi celor din Băile Herculane sau celor care vizitează staţiunea, care să vadă prin aceste produse tradiţionale, cum sunt prăjiturile expuse, cum bunicii şi părinţii noştri le făceau odată acasă, exact aceleaşi produse le găsiţi aici! Trebuie să ne referim la faptul că noi ne definim prin această acţiune, prin ceea ce strămoşii noştri au mâncat şi ceea ce au consumat la masă! Nu sunt specialităţi, sunt produse pe care eu, când eram copil, le mîncam acasă în fiecare zi!”
Paul-Sever SMADU