Prima pagină » Actualitate » [FOTO] Comunitatea evreiască din Reşiţa a aprins lumânările de Hanukkah
[FOTO] Comunitatea evreiască din Reşiţa a aprins lumânările de Hanukkah
Articol editat de Gerhard Chwoika,
17 decembrie 2017, 17:00 / actualizat: 18 decembrie 2017, 9:58
Prima lumânare aprinsă din cele opt lumănări speciale este cea ajutătoare, numită samas. De la ea urmează a fi aprinse pe rând următoarele din sfeșnicul cu opt brațe, numit Menorah – cel mai important obiect folosit la Hanukkah.
În fiecare seară de Hanukkah, se va aprinde câte o lumânare, având ca scop reamintirea minunii în public, produsă în Templul evreiesc după victoria evreilor asupra grecilor. Atunci ei n-au găsit Menorah, lampa sfântă, în Templu, ci doar un vas mic cu ulei, care, ca prin minune, a ars timp de 8 zile. Acesta este Miracolul pe care evreii de pretutindeni îl sărbătoresc în aceste zile.
„Au intrat în Templu și au găsit acolo doar un vas mic curat. Acest ulcior ar fi ajuns să ardă doar o zi, dar ca prin minune uleiul din el a ars timp de 8 zile. Înțelepții au stabilit de atunci această sărbătoare de 8 zile de Hanukkah.”
În sinagoga din Reşiţa s-au adunat duminică, 17 decembrie membrii comunităţii alături de rabinul Zvitah şi secretarul comunităţii evreieşti din România Eduard Kupferberg, aflat într-un periplu în mijlocul celor 39 de comunităţi evreieşti din România.
Eduard Kupferberg pentru Radio Reşiţa:
Cei prezenţi au fost serviți cu mâncare tradițională, pregătită pe ulei – gogoși cu ciocolată și dulceață, dar şi fructe dulci. Totul pe fundalul cântecelor evreiești susţinute de corul comunităţii din Timişoara:
Chiar dacă este una dintre cele mai recente sărbători de iarnă, Hanukkah sau Sărbătoarea Luminii, nu este lipsită de tradiții.
Zoltan Szerdahelyi şi Marius Stern din Reşiţa despre tradiţiile de Hanukkah:
„Este o joacă preferată în fiecare familie de evrei. Ca un titirez cu 4 fețe, pe fiecare dintre ele fiind o literă din alfabetul ebraic, care corespunde unui cuvânt. Este o tradiție în familiile de evrei ca în această sărbătoare să aprindă aceste sfeșnice mici, care sunt instalate pe pervazul ferestrelor, ca să se vadă afară. Nu luminează doar casele evreilor, dar lumina ajunge până în stradă„, a mai spus unul din membrii comunităţii pentru Radio Reşiţa.
În România trăiesc alături de populaţia majoritară şi celelalate etnii conlocuitoare aproximativ 7.000 de membri înscrişi în comunităţi. (Hardy Cvoica)