[FOTO] CEZ a instalat sirene de 400 de mii de euro în Caraş-Severin şi Timiş
Comuna Văliug este prima care ar fi afectată în cazul ruperii barajului Gozna. Primarul Sorin Blaga consideră că noul sistem de alarmare a populaţiei este binevenit.
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 aprilie 2015, 15:30
Judeţul Caraş-Severin are o adevărată salbă de lacuri sau baraje de acumulare. Dincolo de frumuseţea locurilor, de oportunităţile turistice sau economice prin uzinarea apei, aceste construcţii hidrotehnice pot reprezenta şi o ameninţare pentru localităţile aflate în aval. Din acest motiv, populaţia trebuie să fie informată şi instruită asupra modului în care trebuie să acţioneze în caz de pericol. În ultimii ani, entităţile private, administraţiile locale şi instituţiile statului şi-au dat mâna pentru a realiza acest demers extrem de important. Un astfel de parteneriat a fost prezentat astăzi la Reşiţa. Grupul CEZ a finalizat proiectul pentru modernizarea sistemului integrat de înştiinţare-alarmare a populaţiei din aval de barajele din bazinul Bârzavei superioare, în valoare de peste 400 de mii de euro. Administratorul TMK Hydroenergy Power, Daniel Răduţ explică: „În cadrul proiectului au fost realizate scenarii în cazul ruperii de baraje. Prin efectul dominoului, dacă se întâmplă ca barajul Gozna să cedeze, se va rupe Văliugul, dar şi lacul Secu. Practic, unda de inundaţie va cuprinde toate localităţile aflate pe malul Bârzavei, până la Partoş, la ieşirea din ţară. Din acest motiv era nevoie de un studiu de inundaţie, cu atât mai mult cu cât ultimul a fost realizat în urmă cu 20 de ani”.
Comuna Văliug este prima care ar fi afectată în cazul ruperii barajului Gozna. Primarul Sorin Blaga consideră că noul sistem de alarmare a populaţiei este binevenit.
Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic, colonelul Titus Susan spune că prin acest proiect creşte gradul de siguranţă al cetăţenilor.
Colonelul Titus Susan a mai precizat că toate aceste sirene incluse în sistemul integrat de înştiinţare-alarmare a populaţiei, pot fi folosite şi în cazul altor situaţii de urgenţă. Aşadar, nu este vizată doar o eventuală rupere a barajelor, ci pot fi anunţate şi alte calamităţi de genul inundaţii, incendii sau alunecări de teren, care necesită adăpostirea sau evacuarea populaţiei.
(Sebastian Dragomir)