[FOTO] BRCT Timișoara a lansat Programul Interreg IPA România – Serbia
Pentru noul exercițiu financiar, programul are un buget total de aproape 88 de milioane de euro.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 4 octombrie 2022, 18:28
Obiectivele Programului Interreg IPA Romania – Serbia sunt de a furniza oportunitatea ambelor ţări partenere să continue cooperarea transfrontalieră în cadrul noului Instrument de Asistenţă pentru Preaderare. La conferința de lansare a fost prezent vicepreședintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ovidiu Rădoi, reprezentanți ai ISU Semenic și directorul executiv al Direcţiei Tehnice din CJ, Cristian Bîtea. Din 2004 și până în prezent, în județ au fost implementate mai multe proiecte IPA, unul dintre ele fiind coordonat chiar de Cristian Bîtea.
„Consiliul Județean de-a lungul timpului a implementat mai multe proiecte pe mai multe domenii de activitate (turism, cultural, medical), ultimul proiect implementat fiind de dezvoltare durabilă în domeniu situațiilor de urgențe în Banat. Un proiect care are valoarea de 1,5 milioane de euro. Echipamentele achiziționate prin acest proiect sunt de un real folos celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență”.
De curând a fost aprobat și ghidul solicitantului, iar Consiliul Județean și-a stabilit unele obiective, a mai spus Cristian Bîtea. Acestea vizează tot dotări pentru gestionarea situațiilor de urgență.
„Noi ne propunem să continuăm investițiile în echipamente pentru situații de urgență, pentru a reduce timpul de reacție în cazul unor evenimente. Cei de la Autoritatea de Management, împreună cu cei de la BRCT Timișoara au simplificat foarte mult ghidul, l-au debirocratizat astfel încât echipele de implementare să-și canalizeze eforturile pentru atingerea indicatorilor propuși în proiect”.
În aria eligibilă a Programului sunt cuprinse judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Mehedinţi, precum şi şase districte din Republica Serbia (Banatul de Nord, Banatul Central, Banatul de Sud, Borski, Branicevski și Podunavski).
În cadrul programului vor primi finanţare proiectele privind protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, sănătate și educație, turism și cultură, respectiv managementul frontierei.
Aplicanți eligibili în cadrul Programului sunt autorități publice locale și regionale, primării, consilii județene, instituții de cercetare, școli, facultăți, ONG-uri, instituții culturale, camere de comerț sau agenții de dezvoltare regională.
Managementul programului este asigurat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în calitate de Autoritate de Management, iar Ministerul Integrării Europene din Serbia este Autoritate Națională. În calitate de Secretariat Comun și Unitate de Control de Prim Nivel în cadrul programelor de cooperare dintre România și Serbia, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara sprijină inițiativele, acțiunile și eforturile regiunii de graniță în promovarea unei dezvoltări durabile.