[FOTO] Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin, cu sprijinul I.S.J. C-S, invită copiii și tinerii să își folosească imaginația și creativitatea, în cadrul unui concurs de desene, pornind de la versurile poetului Tudor Arghezi!
Data de 23 aprilie pe lângă semnificaţia religioasă, mai are o dublă simbolistică pentru iubitorii de frumos, fiind şi ,,Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor” şi ,,Ziua Bibliotecarului din România”.
Articol editat de Radio Resita, 22 aprilie 2020, 17:08
Despre importanţa acestei zile şi modul cum este marcată în Banatul de Munte, ne face vorbire Clara Maria Constantin,managerul Bibliotecii Județene ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin:
„Din anul 1995, la inițiativa UNESCO, se sărbătorește în întreaga lume, la 23 aprilie, ,,Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor” având drept scop promovarea dreptului și a libertății lecturii, încurajarea și stimularea lecturii, atragerea tinerilor spre instituțiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte și lectură.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată ,,Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în țara noastră, începând cu anul 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.
Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, invită copiii și tinerii să își folosească imaginația și creativitatea, în cadrul unui concurs de desene, pornind de la versurile poetului Tudor Arghezi.
Chiar dacă am fost nevoiți, în contextul generat de pandemia epidemiologică, să sistăm temporar serviciile pentru public – împrumut de carte, activităţi de educaţie şi culturale, rămânem alături de publicul nostru, oferind acces informațional și educațional în mediul online, pe pagina oficială de facebook și site-ul instituției (www.bjcs.ro).
În această perioadă, în cadrul Bibliotecii Județene ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin, se desfășoară activități interne specifice, menite să optimizeze serviciile puse la dispoziția publicului, precum reorganizarea și reactualizarea colecțiilor de documente, verificarea fondului de carte și documente periodice, actualizarea descrierilor bibliografice din baza de date. Nu în ultimul rând, se lucrează la întreținerea și actualizarea site-ului bibliotecii și a paginii de facebook, principalele canale de distribuție a produselor culturale în contextual actual, când activitatea culturală s-a mutat din offline în online.
Pentru a veni în sprjinul utilizatorilor noștri, am lansat serviciul ,,Întreabă bibliotecarul”, disponibil la adresa referinte@bjcs.ro sau telefonic, 0255 210 240, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 16.00. Punem la dispoziția celor interesați acte normative, prin programul legislativ LexNavigator, precum și lucrări aflate în colecțiile bibliotecii, un maxim de 20 pagini, în format pdf sau jpg. (catalog online accesibil pe adresa www.bjcs.ro).
Respectând măsurile de distanțare socială, rămânem consecvenți misiunii noastre de a satisface nevoile de informare ale comunității pe care o deservim și căutăm soluții adecvate pentru a ne adapta serviciile și a face față provocărilor care ne stau în față”.Iorgovici” Caraș-Severin.
„Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor” sau „Ziua Internațională a Cărții” se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor.
Data de 23 aprilie marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).
La mulţi ani, tuturor făuritorilor şi iubitorilor de carte!
Anca Bica Bălălău