[FOTO-AUDIO]Legume proaspete până în iarnă în ferma unui cărăşean din Ticvaniu Mare. Acesta lucrează singur atât în câmp, cât şi în livadă, perpetuând soiurile clasice
Forţa de muncă în agricultură, o problemă stringentă în Caraş-Severin. Inginerul horticol Teodor Ciubotă din comuna Ticvaniu Mare cultivă tot soiul de legume de când se ştie, dar face totul singur pentru că altfel nu se rentează să faci agricultură nici măcar pentru consumul familial, a mărturisit acesta pentru Radio Reşiţa.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 iulie 2021, 18:57
„Sunt soiuri vechi pe care le am de zeci de an, din-nainte de 89. Am şi inimă de bou, roz ,ari şi astea portocalii sunt ecepţionale; merg foarte bine, sunt foarte cărnoase, nu au zeamă, pulpa fină şi ăsta este un soi primit. Deci cultiv 4 soiuri de tomate: inima de bou, unele galbene, astea portocalii şi cele roşii pe care le-am denumit broscuţe pentru că au forma asta mai aparte, dar sunt foarte bune. Nu m-am înscris în programul „Tomata” pentru că eu cultiv la scară mică pentru consumul familiei. Pe lângă roşii în seră mai am castraveţi, câteva fire, pentru pus la murat. În anii anteriori am avut şi acum am pus al doilea rând pentru toamnă-iarnă. Legumele pe care le am în seră le protejez şi până la Crăciun mănânc roşii coapte proaspete. În grădină am de toate: cartofi, dovlecei, ardei, vinete, ceapă, căpşuni, levănţică, vie, porumb, varză de toamnă. Legumele mele depăşesc cu brio seceta pentru că le ud, prin picurare; am amenajat un bazin din care prin cădere, apa trece prin furtunul cu diuze şi pot spune că sunt mulţumit de recoltă. Grădina o ud sistematic şi merg şi la râu să aduc apă dacă mai e nevoie, însă probleme mari cu seceta sunt la porumb şi la pomi, în rest mă descurc. Şi fac totul singur pentru că în comuna noastră nu mai vine nimeni la lucru nicimăcar să mă ajute să curăţ porumbul. Am utilaje mele, tractor, mi-am cumpărat totul şi nu depind de nimeni la capitolul ăsta, că altfel dacă ar fi să lucrezi cu alţii nu merită să faci agricultură; să închiriezi e foarte scump. Majoritatea oamenilor sunt plecaţi din ţară, inclusiv rromii. Pe vremuri la fermă lucram cu ei, acum numai, munca este benevolă. Înainte de 89 cine nu lucra ajungea la Canal…”
Foto: Radio România Reşiţa