[FOTO-AUDIO] Zestrea Banatului este scoasă la lumină într-un ghid bilingv
Un prim eveniment cultural, dar și cu valențe științifice a avut loc astăzi, în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin. Este vorba despre lansarea ,,Ghidului fondurilor și colecțiilor arhivistice privitoare la Transilvania, anterioare anului 1918/1919. Județul Caraș-Severin’’. Lucrarea, în ediție bilingvă româno-maghiară, a fost întocmită de un colectiv al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, în baza unui mai vechi acord de colaborare încheiat între Arhivele Naționale ale României și Arhivele Naționale ale Ungariei. Evenimentul a fost și un motiv de a atrage atenția că păstrarea documentelor este esențială în istoria unei națiuni. Ovidiu Roșu, directorul Arhivelor din Caransebeș, spune că în acest volum se poate vedea, poate mai bine decât oricând, ce se păstrează.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 9 ianuarie 2023, 15:26
„Din punctul meu de vedere, extrem de puțin. Ceea ce se păstrează se datorează celor care au lucrat în arhive înaintea noastră. Mi-am pus această problemă de ce, de ce nu avem? De la anumite Primării, documentele încep de la 1920, iar cele de la care avem documente pe sfârșit de secol 19 sunt excepții. O să vedeți că avem documente de la câțiva notari publici, dar nu avem deloc documente de la Judecătorii. Dacă vrei să cauți un proces din 1903, dacă vrei să cauți un divorț din 1910, nu-l găsești. Pur și simplu. Nu sunt, probabil, pentru că în zona noastră, Arhivele Naționale au apărut târziu. Am spus că sunt destul de puține din punctul meu de vedere, dar sunt importante”.
Pentru noi care lucrăm în domeniul arhivelor, acest ghid este o realizare, a mai spus Ovidiu Roșu.
„În total este vorba despre 21 de volume. Acesta este volumul 6 Caraș-Severin, partea maghiară va trebui să scoată 4 volume, iar celelalte vor fi scoase de către județele din Transilvania, Banat, probabil că și din Bucovina. Pentru cei care sunteți îndrăgostiți de arhive, pentru cei care sunteți interesați de ceea ce avem, ceea ce se păstrează în arhive, acesta este volumul cu care trebuie să începeți. Sunt documente importante, sunt documente din administrație și din punctul meu de vedere mai greu să fie o lectură acest ghid, dar este un instrument de bază pentru orice cercetător serios al istoriei Banatului”.
La evenimentul de lansare al volumului au participat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, prefectul județului, directorul Bibliotecii județene, reprezentanți ai Bisericii, numeroși oameni de cultură și elevi ai Liceului Baptist din Reșița.