[FOTO-AUDIO] ”Virtuozitate – Să ne cunoaștem maeștrii”: expoziție de pictură și desen la Liceul de Arte „Sabin Pautza”!
Într-o perioadă când pandemia stăpânește sufletele și sănătatea noastră, într-o școală din orașul reședință de județ, Reșița, lupta se duce într-o normalitate parcă nefirească pe asemenea timpuri… nevoia de Modele și Mentori a tinerilor este extrem de importantă pentru a echilibra și duce mai departe Valorile la care, în ultima vreme, umanitatea dă semne că nu se mai gândește, dar excepția ce întărește regula este aici lângă noi,născută la inițiativa unuia dintre cei mai mari artiști plastici contemporani și dascăl, Marian Truțulescu, care împreună cu elevii săi de la clasa a X-a din cadrul Liceului de Arte „Sabin Păutza” au realizat un dialog cultural cu colegii lor de liceu, raportându-se la Mentori și Modele, într-un firesc artistic demn de toată prețuirea.
Articol editat de Radio Resita, 22 martie 2021, 16:08 / actualizat: 23 martie 2021, 9:50
Distinsul artist și profesor, Marian Truțulescu, ne dă amănunte:
”Virtuozitate – Să ne cunoaștem maeștrii”-expoziție de pictură și desen. Expoziția cu desene și picturi cuprinzând portrete de com pozitori a fost gandită ca un schimb de cunoștințe între secția de arte plastice și cea de muzică a Liceului de Arte. Lucrarile sunt realizate de către elevii clasei a X-a, coordonați de către profesor dr. Marian Truțulescu din cadrul secției de arte, și au fost donate colegilor lor de la muzică. Am dorit prin aceste lucrări să dotăm, din punct de vedere ambiental și nu numai, holurile corpului de muzică și de aceea expoziția are un rol de permanență. Ele au fost realizate de către copii cu materiale proprii și înrămate (desenele în creion) sub sticlă, din resurse propri de către profesorul coordonator. Prin aceste lucrări am dorit să oferim, pe lângă partea estetica și de ambientare a spațiului școlar și cunoașterea unor figuri celebre ale muzicii clasice internaționale, elevii putând astfel să-și cunoască și vizual autorii pieselor după care aceștia studiază.
Vivaldi, Rossini, Beethoven, Verdi, Ceaikovski, Grieg, Mozart, Chopin, Luly, Brahms, Rahmaninov, Mahler, sunt cei asupra cărora ne-am oprit. Mă bucur că elevii au fost întru-totul de acord cu realizarea și donarea lucrărilor, dar și pentru faptul că au răspuns provocării, acestea rămânând în patrimoniul școlii nostre.
Demnă de apreciere această inițiativă ce promovează Valoarea în vremuri în care această semnificație a sa părea că devine ușor patetică… și, dacă ne gândim că în orice sală de spectacole se poate afla un mic Mozart, iată că în orice școală de arte pot exista într-o simbioză a Frumosului mai multi Mozart sau Grigorescu… fiindcă generația tânără are nevoie de Mentori și Modele la care să se raporteze.
Liceul de Arte „Sabin Pautza” dovedește că merită numele Maestrului Pautza, fiind și lăcașul Festivalului Internațional ce-i poartă numele dirijorului și muzicianului recunoscut pe plan mondial, artizanul unei noi metode în muzică.
Acești tineri și dascălii lor știu cu siguranță să își poarte harul cu simplitate și pasiune pentru a se face auziți și admirați, pentru a păstra memoria celor valoroși.
“Simplitatea este partea esenţială a lucrurilor complicate… Întotdeauna, ceea ce m-a susţinut a fost bucuria. În cele mai grele împrejurări ale vieţii, am ştiut s-o găsesc în drumul meu. Mergeam cântând. Ştiam că ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla. Şi nimic nu mă oprea. Pe acest sentiment al minunii pe care o reprezintă viaţa, al bucuriei, e clădită toată opera mea”… spunea Constantin Brâncuși… iar acest dascăl și elevii săi au găsit împreună Drumul către Visele ce vor deveni, într-o zi, Realitate!
Felicitări, elevilor și părinților lor! Felicitări, Marian Truțulescu!
Anca Bica Bălălău