[FOTO-AUDIO] Viitura de pe râul Timiş se duce spre Serbia
Viitura care a creat probleme în Lugoj se îndreaptă spre granița cu Serbia, potrivit directorului tehnic al Administrației Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 20 iunie 2020, 18:11
Viitura tranzitează în siguranță în aval, pe sectorul straţiei hidrometrice Brod spre frontieră cu Serbia. Nu se pune problema vreunei deversări peste diguri, spune şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, Sorina Neaga.
„Sunt înregistrate creșteri de debite și niveluri, prin propagare, pe râul Timiș, în aval de s.h. Brod, unde am avut vârful viiturii la ora 10.00. La această oră, debitul râului Timiș este în scădere la s.h. Brod, dar în creștere în aval, începând cu s.h. Șag unde este așteptat vârful viiturii în cursul acestei seri. Pe tronsonul s.h. Șag – s.h. Grăniceri sunt deja depășite cotele de inundație. Avertizarea hidrologică de cod roșu pe acest tronson este valabilă până mâine dimineață la ora 9.00. În cursul serii trecute, (19 iunie), la ora 21.00 a intrat în funcțiune polderul Pădureni, care a tăiat vârful viiturii râului Timiș în acea secțiune, pentru a permite tranzitarea în siguranță a debitelor mari de pe râu, în aval. În polder, s-au acumulat, până acum, aproximativ 3 milioane de mc de apă și încă se acumulează. Nu se pune problema vreunei deversări peste diguri”.
Angajaţii de la Ape au intervenit astăzi în dreptul localității Uliuc, la subtraversarea de pe malul stâng al râului Timiș, în amonte de calea ferată, blocând infiltrațiile apărute din râu. Formațiile de lucru ABA Banat sunt în teren și rămân vigilente în supravegherea digurilor, a mai spus Sorina Neaga.
Un drum județean din Timiș a fost inundat spre comuna Parța pentru că șoseaua este în albia râului, dar accesul este permis pe rute ocolitoare. Niciuna dintre localitățile din zonă nu e izolată.
„Pentru că siguranța oamenilor este pe primul plan, am decis, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș și cu reprezentanții Poliției, să închidem drumul, iar circulația să fie deviată. Totul după ce apele au transformat o porțiune din DJ 593 B într-un lac, care, în cel mai adânc punct, are o adâncime de peste jumătate de metru. Alături de autoritățile locale din Parța m-am asigurat că gospodăriile localnicilor nu sunt în pericol, însă Lunca Timișului este atent monitorizată în zonă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.