[FOTO-AUDIO] Se menţine starea de alertă în vestul ţării
Articol editat de Sebastian Dragomir, 15 iunie 2016, 16:14
Pompierii militari din Caraş-Severin au intervenit în ultimele 24 de ore în mai multe localităţi din judeţ, unde precipitaţiile abundente au inundat curţi, grădini şi pivniţe. Sublocotenentul Elena Tarla, purtător de cuvânt la ISU Caraş-Severin a declarat astăzi, în emisiunea „Oameni MAI aproape de tine” că cele mai afectate localităţi au fost Reşiţa, Caransebeş, Moldova Nouă, Bocşa, Feneş, sat Bătrân, Bucoşniţa, Remetea Pogănici şi Berzovia.
„Echipajele de pompieri militari au acţionat pentru evacuarea apei cu ajutorul motopompelor. La nivelul inspectoratului se monitorizează în continuare situaţia cotelor apelor din zona de competenţă. S-a colaborat cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile Reşiţa, Bucoşniţa, Bocşa, Caransebeş, Armeniş”.
În Timiş, pericolul cel mare este în aval de Gătaia, unde râul Bârzava ameninţă să iasă din matcă, spune Bogdan Mutu, ofiţer de presă la ISU Banat. Acolo, pompierii militari, împreună cu serviciile voluntare din localitățile situate pe cursul râului Bârzava și reprezentanți ai ABAB, au întreprins acțiuni pentru consolidarea digurilor prin plasarea de saci cu nisip, pentru diminuarea efectelor viiturilor rezultate în urma fenomenelor hidro-meteorologice din ultimele zile. Bogdan Mutu:
„Au fost amplasați 1.000 de saci cu nisip în dreptul localității Denta, alți 500 de saci fiind pregătiți pentru a fi folosiți la nevoie. Totodată, 1.300 de saci cu nisip sunt pregătiți pentru a putea fi folosiți în orașul Gătaia, din care au fost folosiți 100 de saci pentru protejarea unei gospodării împotriva apei care s-a infiltrat pe sub un dig de protecție și alți 100 de saci pentru consolidarea unui alt dig”.
Cele mai mari probleme au fost semnalate însă în Hunedoara. Peste 300 de gospodării au fost inundate, mai multe drumuri au fost blocate şi a fost necesar chiar sprijin din alte judeţe. Maiorul Anemona Doda explică:
„Pompierii din judeţele Bihor, Gorj şi Alba acţionează, la ordinul inspectorului general al I.G.S.U. Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Ovidiu Vasilică, solidar cu echipele de intervenţie hunedorene cu 2 motopompe de mare tonaj şi 4 motopompe transportabile. În total, pompierii intervin cu 25 motopompe în zonele afectate de viituri şi scurgerile de pe versanţi sau ieşirea din matcă a râurilor. În plus, sunt utilizate 19 autospeciale şi mijloace de transport”.
Echipele de intervenţie din cele 3 judeţe sunt în continuare în alertă, deoarece bazinele mai multor râuri se află sub incidenţa codului portocaliu hidrologic.
(Sebastian Dragomir)