[FOTO-AUDIO] România ar putea înregistra peste 10 mii de cereri de azil, până la sfârşitul anului
Majoritatea celor care cer protecţia statului român sunt migranţi veniţi din Afganistan, Siria și Irak.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 15 octombrie 2021, 11:07
Peste 4.000 dintre aceste cereri au fost depuse în zona de vest a țări, până în luna august, la poliţiile de frontieră din Timiș, Bihor, Caraș-Severin și Mehedinți sau direct la Centrul de Azil din Timișoara. În următorul an, refugiaţii din vestul ţării vor beneficia de sprijin, spune președintele Asociației LOGS – Grup de Inițiative, Flavius Ilioni Loga.
LOGS împreună cu Institutul Intercultural Timișoara va oferi pentru 12 luni servicii de consiliere și informare privind serviciile și ajutorul oferit de actori instituționali și societatea civilă și asistență medicală și materială de urgență (alimente, produse de igiena, îmbrăcăminte) pentru migranți.
Președintele Asociației LOGS – Grup de Inițiative, Flavius Ilioni Loga:
„Până în Septembrie 2022, Asociația LOGS și Institutul Intercultural Timișoara își propun să consilieze peste 500 de migranți din județele Timiș, Caraș-Severin și Arad, să ofere 350 de pachete de alimente, medicamente și îmbrăcăminte și să ajute cel puțin 50 de migranți să își găsească un loc de muncă. Mai mult, refugiații vor fi întrebați care sunt problemele cu care ei se confruntă într-o cercetare calitativă, iar răspunsurile vor fi transmise autorităților”.
Proiectul, cu valoare totală de aproape 50 de mii de euro, finanțat prin Programul Active Citizens Fund România parte a Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021, va angaja și un mediator intercultural originar din Afganistan care va împărtăși povestea lui de integrare în Timișoara, ca refugiat. Este vorba de Mujib Basim.
„România ne-a oferit adăpost și cu multe eforturi am învățat limba, am continuat studiile și acum lucrez. Același model vreau să îl transmit și solicitanților de azil din Afganistan care vin în România”, a declarat Mujib.