[FOTO-AUDIO] Rezerviştii au fost omagiaţi la Reşiţa
Foştii camarazi de arme din diferite structuri ale sistemului de apărare, ordine publică şi siguranță națională s-au întâlnit astăzi la Reşiţa pentru a sărbători Ziua Rezervistului Militar.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 31 mai 2019, 16:04 / actualizat: 1 iunie 2019, 8:44
Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin s-a umplut astăzi de cadre militare în rezervă sau retragere, dar şi de ofiţeri activi de la diferite arme. Cu toţii au venit să-i omagieze pe cei care au îmbrăcat haina militară şi au jurat sub Drapelul de luptă să-şi apere ţara chiar cu preţul vieţii. Printre invitaţi a fost şi subprefectul Cătălin Hogea, care a recunoscut că nu a făcut armata, dar îi respectă pe militari.
„Instituirea unei zile a rezerviştilor militari constituie o recunoaştere a rolului acestora, de-a lungul istoriei, în cadrul societăţii româneşti. Ei sunt oamenii care au îmbrăcat cu onoare și demnitate uniforma Armatei României, oameni care și-au ales nu doar una dintre cele mai nobile profesii, dar și-au asumat cu determinare un destin aparte, acela al slujirii ţării. Rezerviștii armatei noastre sunt izvor de inspirație și modele de urmat, cu valori profesionale și experiențe de viață de o inestimabilă valoare. Aniversarea Zilei Rezervistului Militar ne oferă prilejul de a ne exprima deplina apreciere faţă de cei care au scris pagini de eroism.”
În anul 1990, la 31 mai, a fost înfiinţată prima asociaţie formată din personal în rezervă sau în retragere, reluând o tradiţie datând din 1925, dar întreruptă abuziv în 1948. Astfel, s-a propus această dată ca zi a rezerviştilor militari, în acest sens adoptându-se Hotărârea de Guvern nr. 467 din 2010.
Pe lângă Ziua Rezervistului Militar, tot astăzi a fost sărbătorită şi ziua Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere. Preşedintele filialei Caraş-Severin, general de brigadă Vasile Cocoşilă, a vorbit despre importanţa acestei asociaţii, iar general de brigadă Adrian Marinescu a făcut un expozeu despre Marea Unire, Banatul şi Armata României.
Manifestarea de astăzi a fost dedicată sărbătoririi a 100 ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Banat. Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului de Stat şi s-a încheiat cu acordarea de diplome aniversare și de excelență.