[FOTO-AUDIO] Recenzorii încep vizitele la domiciliu în cadrul etapei a doua a Recensământului Populației și Locuințelor
Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2021 a fost amânat pentru 2022 din cauza pandemiei. Astfel, recensământul propriu-zis se desfășoară în trei etape:
Articol editat de Sebastian Dragomir, 29 mai 2022, 13:18
⋅ 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative;
⋅ 14 martie – 27 mai 2022: Autorecenzare online (inclusiv cu asistență din partea unui recenzor pentru cei care vor avea nevoie);
⋅ 31 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor, pentru cei care, din diverse motive, nu au reușit să se autorecenzeze online.
Secretarul general al Institutului Național de Statistică, Romi Mihăescu a fost săptămâna trecută la Reșița și a prezentat situația la zi. El a spus că până în prezent, 41% dintre cărășeni s-au autorecenzat, iar în municipiul Reșița procentul este de 54%. Caraș-Severin se sitează undeva la mijlocul clasamentului, dar peste media pe țară, care este de 51%.
Cei care nu au reuşit să participe la etapa de autorecenzare vor fi obligaţi, conform legii, să primească acasă vizita unui recenzor. Dacă refuză recenzarea, riscă o amendă cuprinsă între 1000 și 3000 de lei.
Recensământul este extrem de important pentru comunitățile locale, a subliniat secretarul general al Institutului Național de Statistică, Romi Mihăescu. Vor fi obținute informații esențiale și de calitate pentru politicile publice, naționale și locale, în domeniul economic și social, inclusiv pentru dezvoltarea umană.
Dacă recensământul nu ar avea loc, decidentul național și local și-ar baza politicile publice pe date neactualizate. Acest lucru ar însemna ca fondurile bugetare să nu fie direcționate acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. În plus, nu am avea o imagine clară asupra accesului populației la servicii precum sănătatea, educația, protecția socială și altele.