[FOTO-AUDIO] Ioan Popa: „Reșița marchează o premieră națională-pentru prima dată în România, Muzeul „Nikola Tesla” din Belgrad va avea o expoziţie la Muzeul Banatului Montan”
Miercuri, 11 august, edilul Reşiţei, Ioan Popa a primit delegația Muzeului Național ,,Nikola Tesla” din Belgrad, condusă de doamna director Ivona Jevtić, pentru a stabili ultimele detalii pentru organizarea la Reșița a Expoziției “Nikola Tesla”.
Articol editat de Radio Resita, 11 august 2021, 21:17 / actualizat: 13 august 2021, 17:17
Astfel, în contextul Agendei Culturale Reșița 250, cu sprijinul consulului general al Serbiei la Timișoara, domnul VLADAN TADIĆ și al doamnei LIUBIȚA RAICHICI, Reșița marchează o premieră națională, fiind gazda unei expoziții ce se desfășoară în orașe precum Shanghai, Buenos Aires, Dubai, Milano, Barcelona și de fiecare dată reușind să strângă zeci de mii de vizitatori.
Despre acest proiect, şeful administraţiei reşiţene, Ioan Popa a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa:
„Pentru prima dată în România Muzeul „Nikola Tesla” din Belgrad va avea o expoziţie la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.
Astăzi am avut o întâlnire cu delegaţie din Belgrad condusă de managerul acestui Muzeu şi am stabilit pentru sfârşitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie, poate chiar o lună de zile completă, vom avea bucuria să avem documente, emise, scrise, de Nikola Tesla, date, mărturii, etc. Sunt peste 80.000 de documente pe care le au prin bunăvoinţa unui urmaş de al lui Nikola Tesla şi au intrat în Patrimoniul Naţional al Serbiei şi am convenit împreună cu Ivona Jevtić să vină la Reşiţa. Expoziţia este la Trieste, în Italia, în luna septembrie, după care pleacă la Chicago în S.U.A. şi în noiembrie-decembrie vor fi la Reşiţa.
Muzeul Nikola Tesla a avut anul trecut peste 150.000 unici, este un punct de atracţie al Belgradului şi cred că acest eveniment va pune Reşiţa pe harta muzeistică din Europa de Est.Reşiţa are o istorie industrială monumentală, cred că este un oraş îndrituit să găzduiască această expoziţie unică.Avem 250 de ani de istorie şi finalizăm într-un mod frumos ce coincide şi cu Ziua Naţională a României-1 Decembrie!Merită punctat aici că am avut sprijinul total al Liubiţei Raichici care are o relaţie mai veche cu managerul acestui muzeu care anterior a fost şi directorul Direcției de Cultură Belgrad, un fel de Ministru al Culturii local, în Serbia şi este o persoană pe care m-aş bucura să o cunoaştem cu toţii.Cred că această acţiune poate să se constituie într-o redeschidere a relaţiilor între Banatul Românesc şi Banatul Sârbesc sau Serbia.
Salutări ascultătorilor Radio Reşiţa!”
Data exactă nu este încă stabilită, însă vă ținem la curent!
Anca Bica Bălălău
Nota redacţiei:
Nikola Tesla s-a născut pe 10 iulie 1856,în Smiljan, Austro-Ungaria şi a urcat în veşnicie pe 7 ianuarie 1943,la New York City, SUA. Tatăl său a fost Milutin Tesla, preot ortodox sârb, iar mama, Duka Mandić. Nikola Tesla a fost al patrulea fiu dintr-o familie cu cinci copii, având un frate mai mare, Dane (care a murit într-un accident de echitație când Nikola avea 9 ani) și trei surori (Milka, Angelina și Marica).
Tesla era etnic sârb, fiind născut în satul Smilijan, în Imperiul Austriac , actualmente în Croația. Era cetățean al Imperiului Austriac prin naștere și mai târziu a devenit cetățean american.
A fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale. Tesla este considerat ca fiind un important om de știință al sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX. Invențiile, precum și munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
Prin demonstrația lui de comunicare fără fir prin intermediul undelor radio în 1894 și după victoria în „războiul curenților”, a fost recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari ingineri electricieni ai S.U.A. Mare parte din munca sa inițială a fost pionierat în ingineria electrică modernă și multe dintre descoperirile lui au fost de foarte mare importanță. În toată această perioadă, în Statele Unite faima lui Tesla rivaliza cu a oricărui inventator sau om de știință al vremii, dar din cauza afirmațiilor sale aparent incredibile și în unele cazuri aproape neverosimile despre dezvoltarea invențiilor și inovațiilor științifice și tehnologice, Tesla a fost în final etichetat drept un om de știință nebun.
Nikola Tesla are statuie în State Park lângă Cascada Niagara
Amprenta lui Tesla poate fi observată în civilizația modernă oriunde este folosită electricitatea. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism și inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, științei calculatoarelor, fizicii nucleare și fizicii teoretice. Nikola Tesla considera cercetarea diferitelor întrebări ridicate de către știință drept cea mai nobilă metodă de îmbunătățire a condiției umane cu ajutorul principiilor științei și progresului industrial și una care să fie compatibilă cu natura.
Cu numele său este denumită unitatea de măsură a inducției magnetice din Sistemul Internațional (1 Tesla = 1T).
Sursa foto:Primaria Resita