[FOTO-AUDIO] 19 martie – Ziua Paşaportului Românesc
Astăzi este marcată Ziua Paşaportului Românesc, sărbătorită anual de Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Momentul de referință în evoluția istorică a pașaportului românesc îl constituie promulgarea, la 19 martie 1912, de către regele Carol I, a primei legi moderne care se referea la pașapoarte, denumită „Lege asupra paşapoartelor”.
Activitatea de eliberare a paşapoartelor a revenit în exclusivitate Ministerului Afacerilor Interne în anul 1948. Regimul sever al călătoriilor în străinătate a fost menţinut până în decembrie 1989. Prin Decretul-Lege nr. 10/ianuarie 1990 s-au liberalizat călătoriile cetăţenilor români în străinătate şi s-au desfiinţat vizele.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 19 martie 2022, 07:59 / actualizat: 20 martie 2022, 8:47
Începând cu 1 ianuarie 2005, la nivel naţional, activitatea de paşapoarte a trecut în subordinea Instituţiei Prefectului.
În această perioadă se înregistrează multe solicitări de eliberare a acestui document. Din această săptămână, la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Caraş-Severin se lucrează în program prelungit cu publicul, de la 8 dimineața până la 8 seara, pentru a putea gestiona volumul crescut al cererilor pentru eliberarea paşapoartelor.
Astăzi, însă nu se lucrează cu publicul, activitățile celor de la pașapoarte fiind concentrate pe centralizarea documentelor primite în această săptămână.
Sebastian Dragomir a discutat despre subiect cu șeful Serviciului Pașapoarte din Caraș-Severin, comisar șef Cătălin Colțescu.
Potrivit noilor modificări ale Legii nr 248/2005, începând cu data de 20 iulie 2018, au început să fie emise paşapoarte simple electronice, care au o valabilitate de 10 ani.