[FOTO] Asociaţia Acasă în Banat lansează un nou proiect în Banatul de Munte
Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange își unesc forțele pentru a pune în valoare patrimoniul natural și arhitectural din comuna Prigor, județul Caraș Severin, în cadrul proiectului „Turist în Banat”.
Articol editat de Caruntu Marius, 5 mai 2022, 15:17 / actualizat: 5 mai 2022, 17:13
Finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale, proiectul își propune să ajute comuna Prigor sa devină o destinație turistică atractivă.
Amplasată pe Valea Almăjului, comuna are 5 sate (Prigor, Borlovenii Vechi, Borlovenii Noi, Pătaș și Putna) și este traversată în lungime de Via Transilvanica, având cel mai lung traseu de pe teritoriul unei singure comune. Cu peisaje naturale spectaculoase, cu case grănicerești vechi de peste 200 de ani, cu peste 20 de mori de apă, clădiri istorice, tradiții și meșteșuguri, Prigorul poate fi pus mai bine în valoare pentru a-și păstra și pe mai departe toate aceste bogății. Astfel, în acest an, Asociația Acasă în Banat, cu sprijinul Fundației Orange și a Primăriei Prigor, va interveni cu ajutorul voluntarilor pentru amenajarea accesului către obiectivele turistice, vor fi făcute lucrări de întreținere pentru protejarea acestora, vor fi amplasate semnalizări și informații turistice astfel încât, orice vizitator să poată găsi informațiile necesare.
„Prigorul este o comună cu un potențial turistic extraordinar. Aici poți petrece mai multe zile în drumeție, pe văi și munți, poți afla povestea satelor sau a locurilor, poți gusta diferite bunătăți locale. Dar în acest moment, turistul care vine în zonă nu se oprește aici pentru că nu cunoaște toate aceste bogății și de multe ori nu știe cum să ajungă la ele. În acest an ne vom uni forțele cu toții și, alături de comunitatea locală, vrem să arătăm cum se poate face un turism responsabil, cu intervenții bine țintite, iar Prigorul să devină un reper în Valea Almăjului”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
În cadrul proiectului „Turist în Banat” vor fi organizate trei acțiuni cu voluntari, iar prima dintre ele va avea loc în perioada 20-22 mai 2022, la Prigor, județul Caraș Severin. În cele trei evenimente, voluntarii vor face curățenie în albia râului, vor amenaja traseul turistic, vor face lucrări de întreținere la morile de apă, vor monta indicatoare turistice.
”Este al treilea an când ne implicăm alături de Asociația Acasă în Banat în comunitățile rurale din Caraș Severin, punând în valoare obiectivele existente aici și mai ales, pregătind trasee și informații ca acestea să poată fi vizitate. Facem o echipă extraordinară și împreună, mobilizăm oameni, voluntari, care să se implice activ, să dea o mână de ajutor și, până la urmă, să devină turiști în aceste sate din Banat” a spus Andrei Amarghioalei, shop manager Orange România.
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Asociația este membră a International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 și are 500 de membri în peste 30 de țări.
În 2019 – asociația a realizat recensământul morilor de apă din Banat, în 2020, cu sprijinul Fundației Orange, au fost renovate 12 mori de apă din 3 localități din Caraș Severin, iar anul trecut a realizat proiectul Hai la Rudăria! prin care a amenajat un traseu turistic în satul cu cele mai multe mori de apă din țară.
Fundația Orange este o organizație non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 10 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere /sau de auz, în scopul integrării lor sociale.